Cauzele bolilor

Curcuminul – suplimentul „de aur” (II)

de

Curcuminul este campionul absolut al reglării multor căi de semnalizare în cancer, fiind în momentul de față cel mai studiat agent antineoplazic, deoarece inhibă proliferarea, invazia, angiogeneza și metastazarea diferitelor tipuri de cancer. Datorită capacității de a regla căile de semnalizare și țintele moleculare implicate în patogenia cancerului (factorii de creștere, enzimele, factorii de transcripție, kinazele, citokinele inflamatorii și proteinele proapoptotice și antiapoptotice), curcuminul poate suprima proliferarea celulelor canceroase, invazia, angiogeneza și metastazarea într-o mulțime de tipuri de cancer. (V.I.)

Cancerul se numără printre cauzele primare de deces la nivel mondial[1] și, în ciuda nivelului ridicat de conștientizare și a dezvoltării opțiunilor terapeutice multidirecționate, ratele de deces în urma acestei patologii complexe sunt încă semnificativ ridicate.[2]

Celulele canceroase prezintă perturbarea mai multor căi de semnalizare, inclusiv cele responsabile pentru angiogeneză, proliferare, metabolism, migrare, modulare imună și supraviețuire.[3] S-a descoperit că acest „supliment de aur”, curcuminul, afectează celulele canceroase într-o varietate de moduri, putând fi folosit atât în prevenție, cât și în tratamentele din perioada bolii, printr-o serie de mecanisme, remarcându-se scăderea inflamației ce stă la baza denaturării tisulare in sens proliferativ.

Un polifenol extras din rizomii plantei de turmeric, Curcuma longa, curcuminul are proprietăți antiinflamatorii, anticancerigene, antioxidante, antibacteriene, antivirale, antiparazitare etc. Tulburările inflamatorii cronice și bolile infecțioase sunt responsabile pentru dezvoltarea mai multor tipuri de cancer[4], contribuind la instabilitatea genomică, care este considerată un semn distinctiv al cancerului[5]. Astfel, proprietățile antiinflamatorii ale curcuminului fac din el un puternic agent anticancer.

Procesul inflamator are ca rezultat producerea mai multor molecule proinflamatorii, inclusiv specii reactive de oxigen (ROS), factor nuclear kappa-amplificator al lanțului ușor al celulelor B activate (NF-Κb), citokine, AKT, proteina activatoare a factorului de transcripție -1 (AP-1) și ciclooxigenaza-2 (COX-2), care sunt implicate atât în inițierea, cât și în creșterea tumorilor.[6] Curcumina acționează asupra reglării diferiților modulatori imunitari, rezultând unele dintre proprietățile sale anticancerigene.[7]

În momentul de față este cel mai studiat agent anti-angiogenic, cercetările demonstrând că inhibă angiogeneza într-o mare varietate de celule tumorale prin modularea diferitelor căi de semnalizare celulară, implicând factori de transcripție, protein kinaze, factori de creștere și enzime.

Curcuminul suprimă creșterea, angiogeneza, invazia și metastazarea cancerelor prin reglarea țintelor moleculare multiple.[8] [9] De asemenea, curcuminul reduce efectele secundare ale chimioterapiei sau radioterapiei, ceea ce îmbunătățește calitatea vieții pacienților. O serie de studii au raportat faptul că aceasta substanta, curcuminul, crește rata de supraviețuire a pacientilor și poate scadea nivelul markerilor tumorali.

Inhibarea expresiei factorului de trasncripție NF-κB (cancer de sân[10]) și a căii mTOR duce la reducerea factorului de creștere vascular endotelial VEGF-A și a expresiei MMP-9 (glioblasmom[11] și cancer de pancreas[12]) implicate semnificativ în angiogeneză[13]. De asemenea, curcuminul inhibă activarea receptorului VEGFR2 și a căii de semnalizare a acestuia. Așadar, curcuminul inhibă creșterea tumorii, angiogeneza tumorii, induce apoptoza celulelor endoteliale și suprimă producția de VEGF mediată de HIF-1 și căile de semnalizare mediate de VEGF[14].

În general, cercetările științifice confirmă faptul că acest „supliment de aur”

a) previne cancerul;

b) încetinește răspândirea cancerului;

c) eficientizează chimioterapia (este chimiosensibilizant);

d) protejează celulele sănătoase de efectele adverse ale radioterapiei, fiind de asemenea radiosensibilizant.

Beneficiile terapeutice ale curcuminului au fost demonstrate în peste 20 de tipuri de cancere, cum ar fi: cancerul la sân, cancerele hematologice (dintre care, cele mai frecvente sunt limfomul, leucemia și mielomul multiplu), cancerul pulmonar, cancere ale sistemului digestiv (cancer gastric, cancer colorectal, cancer pancreatic și cancer hepatic), cancerul de piele, tumori cerebrale, cancerul de prostată etc. Iată numai câteva exemple:

Cancerul de piele

Potrivit studiilor recente, curcuminul pare să inhibe formarea cancerului de piele și să prelungească timpul până la debutul tumorii, având  potențial citotoxic în cancerul de piele. Un alt studiu, publicat cu câțiva ani mai devreme în revista „Cancer”, a constatat că curcuminul a oprit creșterea celulelor de melanom malign într-un studiu de laborator. Oamenii de știință au descoperit că curcuminul a inhibat viabilitatea celulelor canceroase și a declanșat moartea acestora în această formă de cancer, „moartea celulara” fiind dependentă de doze mari administrate.

Leucemie

Multe studii celulare și experimentale au raportat beneficiile curcuminului în leucemie. Din punct de vedere clinic, administrarea de curcumin (3,5 gr. timp de 6 săptămâni) a avut un efect chemosensibilizant puternic la pacienții cu leucemie mieloidă cronică. Într-un studiu comparativ, pacienții care au primit atât curcumin, cât și Imatinib au prezentat un prognostic mai bun, cu niveluri scăzute de NO, în comparație cu pacienții cărora li s-a administrat doar Imatinib. Într-un studiu preclinic, tratamentul cu curcumin a încetinit semnificativ creșterea tumorii la cobaii cu xenogrefă cu leucemie mieloidă cronică prin eliberarea de exozomi îmbogățiți cu miR-21 în plasma.

Cancerul pulmonar

Cancerul pulmonar este cea mai frecventă afecțiune malignă la nivel mondial și o cauză principală a deceselor cauzate de cancer. Compusul și-a demonstrat efectele antitumorale în cancerul pulmonar, lipsa de toxicitate sistemică a curcuminului și amplul său mecanism de acțiune făcându-l cel mai potrivit ca terapie adjuvantă pentru cancerul pulmonar, rezistent la terapiile disponibile în prezent.

Curcuminul poate fi un adjuvant eficient în tratarea tumorilor de organe solide datorită proprietăților sale de reglare a oncogenelor (p53, egr-1, c-myc, bcl-XL etc.), a factorilor de transcripție (NF-kB, STAT-3 și AP-1), a protein-kinazelor (MAPK) și a enzimelor (COX și LOX).

Cancerul de sân

Curcuminul prezintă efecte inhibitoare puternice în cancerul la sân, cel mai răspândit tip de cancer în rândul femeilor din întreaga lume, și sensibilizează liniile celulare la medicamentele anticanceroase. Mai mult, poate induce apoptoza în liniile celulare canceroase, independent de expresia receptorului hormonal. Curcuminul inhibă proliferarea celulelor stem de cancer la sân, inhibând acest factor important care influențează reapariția cancerului. Inhibarea proliferării celulelor stem de cancer la sân suprimă metastazele și reatașarea, limitând în cele din urmă formarea tumorii.

Prin urmare, curcuminul este un puternic agent anticancer în cancerul la sân, iar aplicarea sa concomitentă cu alte terapii oncologice pare promițătoare.

Cancerul de prostată

Curcuminul este capabil să inhibe viabilitatea, proliferarea, supraviețuirea, migrarea/invazia și aderența diferitelor celule umane în cancerul de prostată. Curcuminul a inhibat atât celulele de cancer de prostată sensibile la androgeni, cât și pe cele fără sensibilitate, prin țintirea unui număr de cascade de semnalizare responsabile de reglarea funcției celulare. Efectele antiproliferative, antisupraviețuire și antimigratorii ale curcuminului în cancerul de prostată se pot datora inhibării căilor de semnalizare Akt/mTOR, Ras/MAPK, scăderii activării NF-kB, clivajului sporit al caspazei proapoptoptice și PARP și inhibarea membrilor familiei de proteine Bcl-2 antiapoptotice. Curcuminul poate, de asemenea, să inducă stoparea ciclului celular și să îmbunătățească autofagia în diferite linii celulare în cancerul de prostată.

Cancerul gastric

Curcuminul și-a dovedit efectele benefice împotriva angiogenezei, proliferării, agresiunii, diseminării, propagării și apoptozei în cancerul gastric. Caracteristicile antitumorale ale acestui compus aparțin în principal inhibării transducțiilor de semnalizare. Curcuminul are, de asemenea, efect inhibitor asupra creșterii bacteriei H. pylori. Este un fapt general acceptat că utilizarea unei strategii multimodale în tratamentul cancerului gastric poate îmbunătăți remarcabil starea clinică și timpii de supraviețuire.

Și exemplele ar putea continua cu referiri la tumorile cerebrale, cancerul pancreatic,

Protejează împotriva efectelor adverse ale chimioterapiei

Curcuminul s-a dovedit un bun protector împotriva efectelor adverse ale citostaticelor și radioterapiei. S-a constatat că administrarea curcuminului, concomitent cu citostaticele conduce la un semnificativ efect nefroprotectiv, cardioprotectiv, neuroprotectiv, hepatoprotectiv. De asemenea, combate efectele adverse cutanate sau ale toxicității reproductive, ale mielosupresiei, genotoxicității și ale enterotoxicității, fără a se înregistra un efect advers major prin administrarea curcuminei, în afară de simptomele digestive în cazul administrării orale.

Rămâne întrebarea dacă curcuminul nu va diminua efectul citotoxic al chimioterapiei, scăzând efectul anticancerigen al acesteia. Dimpotrivă, studiile au arătat că administrarea curcuminei înainte, după sau în același timp cu citostaticele va îmbunătăți efectul acestora.

Are un puternic efect sinergic cu majoritatea citostaticelor

Astfel, studiile demonstrează utilitatea asocierii cisplatinei, doxiciclinei, gemcitabinei și a 5-fluorouracilului cu curcuminul, pentru a crește semnificativ efectele citotoxice ale acestor citostatice. De asemenea, s-au realizat studii extinse asupra sinergiei curcuminului cu paclitaxelul și docetaxelul, dar și cu irinotecanul sau oxaliplatinul și carboplatinul.

Cea mai mare provocare rămâne biodisponibilitatea scăzută a curcuminului, ceea ce face ca, pentru a atinge anumite nivele serice, trebuie administrată oral o cantitate mare de curcumin în jur de 8 grame zilnic, ceea ce este dificil și chiar imposibil pentru anumite persoane, mai ales că predispune la anumite simptome digestive. Acest lucru este rezolvat prin administrarea curcuminului intravenos, ceea ce conduce la o absorbție de sute de ori mai mare în comparație cu administrarea orală, ajungându-se astfel la nivele plasmatice ale curcuminului, toxice pentru celula tumorală chiar și în monoterapie.

Din toate aceste motive expuse mai sus, curcuminul rămâne compusul natural cu cea mai mare aplicabilitate în tratarea cancerului,  sinergic cu terapiile convenționale, sau în monoterapie, dar și în prevenția apariției cancerului primar sau al progresiei acestuia prin țintele multiple pe care acționează, reglând diverse căi de semnalizare moleculară.

Material realizat de Dr. Veronica Iatan – Clinica ImunoMedica


[1] World Health Organization . Global Action against Cancer. World Health Organization; Geneva, Switzerland: 2005.

[2] Siegel R.L., Miller K.D., Jemal A. Cancer statistics, 2020. CA Cancer J. Clin. 2020;70:7–30. doi: 10.3322/caac.21590.

[3] Pentimalli F., Grelli S., Daniele N., Melino G., Amelio I. Cell death pathologies: Targeting death pathways and the immune system for cancer therapy. Genes Immun. 2019;20:539–554. doi: 10.1038/s41435-018-0052-x. 

[4] Murata M. Inflammation and cancer. Environ. Health Prev. Med. 2018;23:50. doi: 10.1186/s12199-018-0740-1.

[5] Negrini S., Gorgoulis V., Halazonetis T. Genomic instability—An evolving hallmark of cancer. Nat. Rev. Mol. Cell Biol. 2010;11:220–228. doi: 10.1038/nrm2858.

[6] Mohamed S.I.A., Jantan I., Haque M.A. Naturally occurring immunomodulators with antitumor activity: An insight on their mechanisms of action. Int. Immunopharmacol. 2017;50:291–304. doi: 10.1016/j.intimp.2017.07.010.

[7] Zoi V, Galani V, Lianos GD, Voulgaris S, Kyritsis AP, Alexiou GA. The Role of Curcumin in Cancer Treatment. Biomedicines. 2021 Aug 26;9(9):1086. doi: 10.3390/biomedicines9091086. PMID: 34572272; PMCID: PMC8464730.

[8] Nagaraju, Ganji Purnachandra, et al. „The impact of curcumin on breast cancer.” Integrative Biology 4.9 (2012): 996-1007.

[9] Kunnumakkara, Ajaikumar B., Preetha Anand, and Bharat B. Aggarwal. „Curcumin inhibits proliferation, invasion, angiogenesis and metastasis of different cancers through interaction with multiple cell signaling proteins.” Cancer letters 269.2 (2008): 199-225.

[10] Bimonte S, Barbieri A, Palma G, et al. Dissecting the role of curcumin in tumour growth and angiogenesis in mouse model of human breast cancer. Biomed Res Int 2015; 2015: 1-7.

[11] Perry MC, Demeule M, Regina A, et al. Curcumin inhibits tumor growth and angiogenesis in glioblastoma xenografts. Mol NutrFood Res 2010; 54: 1192-201.

[12] Bimonte S, Barbieri A, Palma G, et al. Curcumin inhibits tumor growth and angiogenesis in an orthotopic mouse model of human pancreatic cancer. Biomed Res Int 2013; 2013: 1-8.

[13] Shakeri, Abolfazl, et al. „Anti-angiogenic activity of curcumin in cancer therapy: a narrative review.” Current vascular pharmacology 17.3 (2019): 262-269.

[14] Fu, Zhongping, et al. „Curcumin inhibits angiogenesis and improves defective hematopoiesis induced by tumor-derived VEGF in tumor model through modulating VEGF-VEGFR2 signaling pathway.” Oncotarget 6.23 (2015): 19469.


Articol publicat în revista „Familia Ortodoxă” nr. 182 (martie 2024)

Revista poate fi achiziționată din:

De asemenea, te poți abona la revistă, individual (un singur abonament) sau colectiv (până la 10 abonamente la aceeași adresă – reducere de până la 40%) pe un an sau pe șase luni

  • la revista în format digital online, de AICI
  • în format tipărit, cu livrare în România, de AICI
  • în format tipărit, cu livrare în străinătate, de AICI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Trackbacks and Pingbacks