„Strig cu durere...”
De la moarte la viață
Companiile Big Tech fac eforturi pentru a se asigura că, într-un viitor cât mai apropiat, aceste cyber-tărâmuri virtuale, în care vor fi pe deplin cufundate nu doar mintea şi sufletul, dar şi simţurile, vor fi percepute într-un mod cât mai realist. Acesta este principalul obiectiv, de a cărui îndeplinire rapidă şi eficientă depind profiturile copioase ale acestor corporaţii care stăpânesc lumea. (I.B.)
Facebook a anunțat[1], în noiembrie 2021, că dezvoltă o mănușă vibratoare haptică pentru imitarea senzației manipulării obiectelor. Compania spaniolă nou lansată OWO[2] a creat o jachetă cu senzori care permite utilizatorilor să simtă, în timpul jocurilor, îmbrățișări și împușcături. Iar compania japoneză de tehnologie H2L creează instrumente pentru simularea durerii[3] în Metaverse, de exemplu, a senzației că o pasăre loveşte cu ciocul brațul unui individ-avatar.
Miliarde de dolari sunt investiţi în dezvoltarea acestui spaţiu trans-real, în care se plămădesc trans-oamenii[4]. Pe lângă Meta, Microsoft, care vinde căștile HoloLens[5] de realitate mixtă, lucrează la un software pentru Metaverse, în timp ce Apple dezvoltă o cască pentru realitatea augmentată. De asemenea, companii în domeniul jocurilor video, cum sunt Roblox (platformă de jocuri care a devenit extrem de populară în rândul copiilor şi adolescenţilor, deşi este acuzată de practici de exploatare) și Epic Games, și Metaverse-uri descentralizate, bazate pe blockchain, cum sunt Sandbox, Decentraland și Upland, sunt doritoare să contribuie la construcţia acestui cyber-Leviatan a cărui putere de a invada şi acapara realitatea şi umanitatea va fi tot mai mult sporită. Banca de investiții a CitiGroup prezice că economia bazată pe dezvoltarea Metaverse-ului va crește exponenţial la 13 trilioane de dolari până în 2030[6].
Internetul obișnuit este deja infestat de hărțuire și de conținut ilegal și, după cum evidenţiază rapoarte publicate recent, aceste conţinuturi nu vor dispărea în Metaverse, dimpotrivă, s-ar putea înmulţi, consecinţele fiind resimţite mult mai puternic. „Dacă astfel de conţinuturi pot fi create, cineva va face acest lucru. Oamenii pot fi cu adevărat creativi în modul în care folosesc sau săvârşesc abuzuri prin tehnologie”, a avertizat Lucy Sparrow, cercetător doctor în sisteme informatice la Universitatea din Melbourne, care a studiat problemele de moralitate în sfera jocurilor video multiplayer.[7]
De fapt, Metaverse-ul ar putea amplifica aceste daune. David J Chalmers, profesor de filosofie și științe neuronale la Universitatea din New York și autorul cărții „Reality+… Virtual Worlds and the Problems of Philosophy”, afirmă că „hărțuirea corporală” îndreptată împotriva unui avatar este trăită ca fiind mai traumatizantă decât hărțuirea verbală pe platformele tradiționale de socializare. „Această versiune întrupată a realității sociale o face mult mai asemănătoare cu realitatea fizică”, a spus acesta[8]. Odată cu emergenţa acestei „minunate lumi noi”, apar îngrijorări de natură etică, juridică și filosofică, dar şi legate de afectarea sănătăţii mintale, psihice şi fizice.
Potrivit experţilor, trecerea de la o platformă de socializare precum Facebook la Metaverse înseamnă trecerea de la moderarea conținutului la moderarea comportamentului. Această din urmă măsură „este practic imposibilă la o scară semnificativă”, a recunoscut directorul de tehnologie al Facebook, Andrew Bosworth, într-o notă internă scursă către presă în noiembrie 2021[9]. De asemenea, Andy Phippen, profesor de drepturi digitale la Universitatea Bournemouth, a subliniat că, „deși există posibilitatea moderării umane, monitorizarea tuturor spațiilor online în timp real ar consuma excesiv de multe resurse, ceea ce face acest lucru imposibil”[10].
Înlocuirea realităţii cu un spaţiu în care toată lumea este „perfectă, frumoasă și ideală”
Deşi creatorii lumilor Metaverse-ului spun că în curând acestea vor deveni un aspect major al vieții moderne, așa cum sunt acum telefoanele inteligente și rețelele de socializare, mai mulţi experţi în sănătatea mintală, citaţi de New York Post, avertizează[11] asupra potenţialelor consecinţe. Ei se referă şi la studii, cum este un articol revizuit de colegi apărut în Psychology Today[12], care arată că utilizarea excesivă a tehnologiei este legată de probleme de sănătate mintală precum depresia, psihotismul și ideația paranoică. Persoana care petrece mult timp într-un mediu digital poate tinde să prefere spațiile virtuale în locul realității. Acest lucru poate „avea un impact negativ asupra capacității noastre de a ne angaja în viața non-virtuală, afectând încrederea în sine, sentimentul de apartenență sau determinând anxietate socială”, potrivit lui Rachel Kowert, director de cercetare la Take This, o organizație nonprofit axată pe problemele de sănătate mintală create de jocurile video.
De asemenea, Jeremy Bailenson, director fondator al „Virtual Human Interaction Lab” din cadrul Universității Stanford, a subliniat că au loc schimbări inevitabile la o persoană care petrece mult timp „într-un spaţiu în care toată lumea este perfectă, frumoasă și ideală”. La rândul său, Nick Allen, profesor de psihologie la Universitatea din Oregon, a avertizat asupra nocivităţii „utilizării tehnologiilor Metaverse care determină înlocuirea comportamentelor non-online care sunt sănătoase și susțin sănătatea mintală, cum ar fi implicarea în relații din viața reală, exerciţiile fizice, somnul sănătos, timpul petrecut în medii naturale”.
Totodată, cercetătorii de la Stanford și de la Organizaţia „Common Sense Media” au studiat efectele potențiale ale căştilor de realitate virtuală (VR) asupra copiilor[13], însă au menţionat că nu se ştiu încă foarte multe lucruri, fiind o tehnologie atât de nouă. Întrucât nu se cunosc efectele pe termen lung ale VR asupra dezvoltării creierului și a sănătății, cu atât mai puternică trebuie să fie vigilenţa şi refuzul părinţilor de a le permite copiilor accesul în aceste medii. Dr. Jeremy Bailenson, profesor de comunicare la Stanford, şi echipa sa de cercetare au chestionat peste 3.600 de părinți din SUA cu privire la utilizarea realității virtuale în familia lor. Potrivit constatărilor, VR afectează puternic copiii, întrucât poate provoca un răspuns la experiențele virtuale similar reacţiilor la experiențe reale, pe măsură ce limita dintre virtual şi real se estompează. După cum s-a constatat, copiii şi tinerii manifestă cel mai mare entuziasm şi curiozitate de a explora aceste medii virtuale imersive. Astfel, personajele din VR pot avea o influență foarte puternică asupra copiilor mici. Totodată, şi elevii sunt entuziasmați de ideea de a „învăţa” folosind VR, dar aceasta nu înseamnă că realmente ei învaţă mai mult. Dimpotrivă, studiile pe şobolani, la care ne-am referit în articolul anterior, au arătat dezactivarea neuronilor şi o funcţionare anormală a creierului în realitatea virtuală.
Alte efecte secundare constatate de cercetătorii menţionaţi sunt starea de rău şi dezorientarea cauzate de un decalaj în timp între mișcările corpului și răspunsul în lumea virtuală. Mai mulţi părinți au raportat că copilul lor a acuzat dureri de cap, amețeli şi oboseală oculară după utilizarea VR. În plus, căștile de realitate virtuală blochează stimulii din lumea fizică, inclusiv capacitatea de a percepe pericolele, astfel că copiii se pot vătăma în timp ce sunt cufundaţi în mirajul acaparant al Metaverse-ului.
Leziunile la nivelul vederii, auzului și creierului copiilor pot fi ireversibile
Mai multe cercetări recente, compilate de Activist Post[14], dezvăluie următoarele constatări îngrijorătoare: Potrivit unui sondaj recent[15], jumătate dintre părinții din SUA nu sunt conștienți de cât de mult le afectează vederea copiilor timpul petrecut pe ecran. Numeroase studii, citate de sursa menţionată, au stabilit deja că expunerea la lumina albastră a ecranelor și a becurilor LED este dăunătoare din punct de vedere biologic. În plus, cercetările au arătat că expunerea la radiațiile electromagnetice emise de ecrane (și de alte tehnologii fără fir) este deosebit de dăunătoare pentru copii[16]. Alte avertismente cu privire la utilizarea ecranului de către copii (creând dependență) au fost formulate de diferiţi experți de-a lungul anilor. Specialiștii americani din domeniul Big Tech („părinții din Silicon Valley”) sunt conștienți de aceste probleme, altfel nu ar fi luat măsuri, uneori extreme, pentru a limita sau împiedica utilizarea și expunerea propriilor copii la ecrane și la alte tehnologii, măsuri pe care le-au impus de mulți ani deja. Între timp, alți părinți, precum și districte școlare americane încurajează copiii să petreacă mai mult timp folosind ecrane, în scop „educativ”, inclusiv căști de realitate virtuală[17].
Pe lângă acestea, cum am arătat şi mai sus, se adaugă avertismentele cu privire la utilizarea VR, în special de către copii. Cercetările citate de Activist Post au arătat că utilizarea VR poate provoca modificări comportamentale, probleme de echilibru, probleme cognitive[18], probleme ale ochilor (dureri, modificări ale vederii), dureri de cap și alte stări de disconfort, afecțiuni ale pielii și alte probleme de sănătate pe termen scurt și/sau pe termen lung. De asemenea, copiii absorb de 2-5 ori mai multe radiații dăunătoare[19] decât adulții în timp ce folosesc sisteme VR. Experții avertizează că leziunile la nivelul vederii, auzului și creierului ar putea fi ireversibile. Cu toate acestea, sistemele VR, AR (realitatea augmentată) și realitatea mixtă (MR) sunt promovate tot mai mult pentru a fi utilizate de oameni de toate vârstele pentru o varietate de scopuri. Din nefericire, categoria de oameni cea mai captivată de cyber-spaţiul imersiv sunt copiii şi tinerii. Un raport din 2019 al organizaţiei ANSES a arătat că 12-13 ani este cea mai populară grupă de vârstă în ceea ce priveşte expunerea la VR în rândul copiilor, jocurile video în realitatea virtuală devenind o distracție dominantă în rândul utilizatorilor copii[20].
Atunci când totul devine digital, aşa cum se doreşte, totul este mai uşor de denaturat, de falsificat şi cel mai afectată este umanitatea noastră. Grav este că părinţi inconştienţi sau mai puţin informaţi acceptă sacrificarea copiilor lor pe altarul acestui „Moloh” digital, care exercită o putere irezistibilă şi distructivă de seducţie tocmai asupra celor mai vulnerabile fiinţe. De aceea, cunoaşterea tuturor acestor studii şi avertismente este atât de necesară. Ceea ce se pregăteşte pentru lume în laboratoarele imperiului tehnocratic Big Tech este fără precedent! Am fost avertizaţi[21]: Metaverse-ul nu este nicidecum un joc, un „instrument educaţional” sau un loc al divertismentului, în care putem să ne refugiem comod şi „în siguranţă” din realitatea supărătoare. Ci un loc specific noii lumi postumane, în care se plămădesc trans-oamenii, un loc în care sufletele copiilor şi tinerilor noştri vor fi capturate şi înrobite. Dacă nu ne opunem cu fermitate.Irina Bazon
[1] https://www.wired.com/story/facebook-haptic-gloves-vr/.
[2] https://owogame.com/.
[3] https://www.ft.com/content/4be5677b-bc03-4e46-bbbb-68074e8dda6c.
[4] „The Metaverse Is Creating Trans-Humans”, https://www.facebook.com/watch/?v=962594341358669.
[5] https://www.theguardian.com/business/2016/sep/19/hololens-the-virtual-reality-headset-for-elevator-repair.
[6] https://fortune.com/2022/04/01/citi-metaverse-economy-13-trillion-2030/.
[7] https://www.theguardian.com/technology/2022/may/14/can-we-create-a-moral-metaverse.
[8] Art. cit.
[9] https://www.ft.com/content/d72145b7-5e44-446a-819c-51d67c5471cf.
[10] https://blogs.lse.ac.uk/parenting4digitalfuture/2022/03/23/metaverse/.
[11] https://nypost.com/2022/04/03/experts-predict-how-the-metaverse-will-change-our-mental-health/.
[12] https://www.psychologytoday.com/us/blog/digital-world-real-world/202110/will-the-metaverse-impact-mental-health.
[13] https://scopeblog.stanford.edu/2018/04/04/stanford-and-common-sense-media-explore-effects-of-virtual-reality-on-kids/.
[14] https://www.activistpost.com/2022/08/millions-of-kids-are-becoming-immersed-in-the-metaverse-where-they-can-be-exposed-to-hateful-violent-or-sexual-content.html; https://www.activistpost.com/2022/04/experts-warn-metaverse-other-vr-environments-could-permanently-affect-our-mental-health.html.
[15] https://www.activistpost.com/2022/07/study-reveals-many-parents-dont-know-screen-time-harms-kids-vision.html.
[16] https://ehtrust.org/american-academy-pediatrics-recommendations-cell-phones-cell-towers-wireless-radiation/.
[17] https://www.activistpost.com/2022/05/elementary-students-using-vr-goggles-funded-through-the-districts-education-foundation-despite-health-risks.html; https://www.activistpost.com/2022/06/despite-privacy-and-health-risks-world-economic-forum-promotes-ai-and-vr-technologies-for-educating-children.html.
[18] https://ehtrust.org/stop-untested-microwave-radiation-childrens-brains-eyes-virtual-reality-eht-scientists-urge-google/.
[19] https://ehtrust.org/new-publication-children-absorb-2-5-times-higher-doses-of-microwave-radiation-than-adults-from-virtual-reality-systems/.
[20] https://communities.springernature.com/posts/is-virtual-reality-bad-for-our-health-studies-point-to-physical-and-mental-impacts-of-vr-usage.
[21] https://www.activenews.ro/covid-era-covid-si-marea-resetare-the-great-reset/Metaversul-Fratele-cel-Mare-deghizat-180913.
Articol publicat în revista „Familia Ortodoxă” nr. 183 (aprilie 2024)
Revista poate fi achiziționată din:
- Platforma digitală – în format digital online
- Magazin România – în format tipărit, cu livrare în România
- Magazin străinătate – în format tipărit, cu livrare în străinătate
De asemenea, te poți abona la revistă, individual (un singur abonament) sau colectiv (până la 10 abonamente la aceeași adresă – reducere de până la 40%) pe un an sau pe șase luni
Trackbacks and Pingbacks