Cauzele bolilor

NAD+, coenzima sănătății optime (I)

de

Deschideți orice manual de Biologie și veți afla despre coenzima NAD+, care se găsește în fiecare celulă din corpul nostru, fiind implicată în sute de procese metabolice, cum ar fi producerea de energie celulară și buna funcționare a mitocondriilor, protejarea ADN-ului și susținerea funcției cardiovasculare. NAD+ lucrează intens în celulele oamenilor și ale altor mamifere, drojdie și bacterii, chiar și plante. Clinica „ImunoMedica” este singurul loc în ţară unde această terpaie este aplicată cu succes în tratamente anti-aging, de prevenție a cancerului, precum și în boli degenerative ca Parkinson sau Alzheimer. Este, de asemenea, o soluție naturală de combatere a oboselii cronice, dar și a anxietății și depresiei. Într-un cuvânt, fără NAD+ nu există viață. (Dr. Veronica Iatan)

Imaginați-vă că alergați într-un maraton și sunteți pe ultima sută de metri, dar muriți de sete. Dacă cineva v-ar da o sticlă de apă, ați bea-o pe nerăsuflate, nu-i așa? Celulele noastre parcurg și ele, în mod constant, un maraton de 24 de ore, fără a face pauză nici măcar atunci când ne odihnim. De aceea, au nevoie de combustibil și de anumite instrumente pentru a continua în forță. NAD, prescurtare pentru nicotinamidă adenin dinucleotide, este unul dintre acele instrumente pe care le putem oferi celulelor noastre ‒ și, dacă celulele sunt puternice, atunci și organismul este puternic.

Descoperită în 1906, NAD este o coenzimă naturală pe care o produce corpul nostru – un ingredient-cheie pentru procesele și reacțiile metabolice care apar în celulele corpului uman. Practic, nici unul dintre procesele celulare semnificative, cum ar fi glicoliza (descompunerea glucozei în piruvat și hidrogen), ciclul acidului citric sau al acidului tricarboxilic (eliberarea energiei stocate din carbohidrați, proteine și grăsimi prin oxidarea acetil-CoA), oxidarea sau defalcarea acizilor grași, repararea ADN-ului, răspunsurile inflamatorii – nu pot avea loc fără NAD.

NAD+, varianta oxidată a NAD, are un rol important în funcționarea noastră mentală și fizică, deoarece stimulează creșterea sănătoasă a celulelor, contracarând deteriorarea țesuturilor și inversând procesul de deteriorare a mitocondriilor. Din acest motiv, este un puternic agent anti-aging, pentru că întărește imunitatea și previne bolile cronice și cancerul. Odată cu trecerea anilor însă, din cauza nivelului ridicat de stres, dar și a agenților poluanți de mediu, nivelurile acestei coenzime scad. Astfel că toate procesele în care este implicat NAD+ vor fi periclitate, cu consecințe dintre cele mai grave pentru sănătatea umană, cum ar fi deteriorarea ADN-ului, mutațiile celulare, îmbătrânirea și chiar moartea celulară. Prin urmare, bolile cronice și îmbătrânirea biologică prematură devin tot mai posibile.

Cum acționează NAD+ în organismul nostru?

Fără coenzima NAD+ nu putem trăi. Este indispensabilă pentru organismul nostru, deoarece:

 • repară și protejează ADN-ul deteriorat din corp

Atât procesele metabolice care produc o cantitate mare de specii reactive de oxigen (ROS) sau de azot (RNS), cât și agenții cancerigeni mutageni chimici și radiațiile conduc la deteriorarea ADN-ului. Acest fenomen determină îmbătrânirea celulară, incidența crescută a bolilor cronice și a cancerului. Există însă un mecanism de protecție și restaurare a ADN-ului dependent de NAD+, astfel că, atunci când nivelurile de NAD+ celular scad, procesul de reparare a ADN-ului este afectat, fapt ce poate duce la moarte celulară sau cancer.

 • susține metabolismul energetic sau extragerea eficientă a energiei din nutriție

Cele mai importante căi metabolice energetice, cum ar fi glicoliza și oxidarea acizilor grași, depind de prezența coenzimei NAD+. Din acest motiv, deficitul de NAD+ conduce la denutriție, lipsa de energie și îngrășare. Iar pentru că activitatea celulei nervoase depinde în cea mai mare măsură de glicoliză și producția de ATP, nivelurile scăzute ale NAD+ determină apariția sindromului de oboseală cronică și a altor probleme de cogniție, concentrare, memorie ‒ de funcționare a creierului, în general.

 • menține funcția mitocondrială

Fiecare etapă a respirației celulare, de la glicoliza ce are loc în citoplasm, până la producția de ATP în micotocondrii, depinde de implicarea coenzimei NAD+. Astfel că deficitul acestei coenzime conduce la patologia mitocondrială și la reducerea energiei celulare.

 • crește imunitatea și scade inflamația

Nivelurile ridicate de NAD+ asigură o bună funcționare a sistemului imunitar, mai ales funcția macrofagelor în lupta cu infecțiile. De asemenea, exercită și efecte antiinflamatorii, contribuind astfel la recuperarea mai rapidă după o leziune, precum și la reducerea durerii asociate inflamației. NAD+ combate, în plus, și inflamația din creier, care poate duce la declinul cognitiv. Această inflamație dăunătoare a fost legată de boli degenerative precum Alzheimer și Parkinson. Protejarea celulelor creierului de leziunile inflamatorii îmbunătățește rezistența la stres neuronal și plasticitatea neuronală (capacitatea creierului de a se adapta la mediile în schimbare).

 • susține funcția cardiovasculară

Studiile au arătat că nivelurile normale de NAD+ sunt esențiale în menținerea activității metabolice a inimii. În plus, în cazul unui eveniment cardiac semnificativ, cum ar fi un atac ischemic tranzitoriu sau un infarct miocardic, nivelurile normale de NAD+ ajută la refacerea organismului. Alte studii au arătat că o deficiență în NAD+ poate duce la tulburări cardiace, cum ar fi hipertrofia cardiacă și fibroza.

 • asigură funcționarea optimă a ficatului

Nivelurile normale de NAD+ din organism sunt esențiale pentru funcționarea optimă a ficatului. Enzimele specifice din căile de semnalizare NAD+ protejează ficatul de afecțiuni precum fibroza hepatică, boala hepatică grasă nealcoolică și steatohepatita nealcoolică. Au fost efectuate mai multe studii care arată că administrarea de suplimente de NAD+ poate stimula sănătatea generală a ficatului, îl poate proteja de boli toxice și poate spori capacitatea sa de regenerare după o leziune hepatică.

 • contribuie la repararea și dezvoltarea mușchilor

Coenzima NAD+ joacă un rol important în semnalizarea calciului, care este esențială pentru contracția musculară și secreția de hormoni. Astfel, NAD+ perfuzabil poate ajuta la dezvoltarea mușchilor în timpul antrenamentelor, precum și la recuperarea musculară și la refacerea după antrenament. Terapia NAD+ poate ajuta la creșterea nivelurilor de energie și la îmbunătățirea timpilor de reacție, necesare în performanța atletică de vârf.

Terapia cu NAD+ perfuzabil

Atunci când organismul nostru nu mai produce în mod natural această coenzimă, este necesară administrarea ei orală sau intravenoasă. Cercetările din ultimele decenii au constatat că administrarea intravenoasă a coenzimei NAD+ este una dintre cele mai simple și directe căi de a întări imunitatea și a ne întreține sănătatea. Date fiind acțiunile acestei coenzime, perfuziile cu NAD+ încetinesc declinul cognitiv, îmbunătățesc funcțiile neurologice, cresc claritatea mentală, asigură regenerarea neuronală, sporesc capacitatea de concentrare, îmbunătățesc memoria, combat anxietatea și depresia, îmbunătățesc vederea și auzul, cresc producția de neurotransmițători precum dopamina, serotonina și noradrenalina, și îmbunătățesc calitatea somnului.

De asemenea, perfuziile cu NAD+ au fost utilizate în tratarea persoanelor cu oboseală cronică și niveluri scăzute de energie, NAD+ fiind un cofactor esențial în producția de adenozin trifosfat (ATP) – sursă de energie a corpului uman. Prin suplimentarea exogenă cu NAD+, cresc nivelurile de ATP din organism, ceea ce determină creșterea energiei și reducerea oboselii cronice.

Iată câteva dintre beneficiile perfuziilor cu NAD+:

 • ne ajută să ne menținem greutatea ideală

Coenzima NAD+ joacă un rol important în capacitatea organismului de a produce și cheltui energie, fiind esențială pentru majoritatea proceselor metabolice. NAD+ ajută organismul să producă ATP, care transformă energia chimică din moleculele alimentare în combustibil pentru alte funcții ale corpului. Astfel, atunci când nivelurile de NAD+ sunt scăzute, metabolismul devine lent, arderea grăsimilor încetinește, iar omul se îngrașă, chiar dacă nu consumă o cantitate mare de alimente. Perfuziile cu NAD+ devin astfel esențiale în contextul unui tratament modern pentru slăbit, conceput pentru a vă îmbunătăți metabolismul și a arde caloriile și grăsimile în mod eficient. Restabilirea nivelurilor normale de NAD+ pe cale intravenoasă stimulează conversia alimentelor într-o sursă de energie viabilă, care este apoi reciclată pentru a arde calorii, fapt ce ajută foarte mult în slăbit.

 • previne îmbătrânirea prematură

NAD+ lucrează asupra mitocondriilor și crește lungimea telomerilor, situați la capetele cromozomilor, care devin mai scurți pe măsură ce corpul îmbătrânește. Odată cu scăderea acestora crește probabilitatea ca celulele să intre în apoptoză (moarte celulară) sau să devină senescente. De asemenea, NAD+ crește activitatea proteinelor SIRT1 și PARP1, care sunt legate de o rată mai lentă de îmbătrânire și, respectiv, influențează regenerarea ADN-ului. Restaurarea și completarea NAD+ în organism poate îmbunătăți aspectul fizic, sănătatea și calitatea vieții. „Recent am arătat că, prin creșterea nivelului de NAD+ la cobai, se pot inversa procesele îmbătrânirii după doar o săptămână de tratament”, susține David Sinclair, Profesor de Genetică la Universitatea Harvard.

 • ajută în recuperarea din dependența de alcool și droguri

Consumul excesiv de alcool și droguri epuizează rezervele naturale de NAD+ ale organismului. Din această cauză, creierul nu poate beneficia de energia pe care ar primi-o de obicei din descompunerea alimentelor, persoana fiind astfel tentată să recurgă la drog pentru a elimina măcar temporar epuizarea mentală și fizică, suferința sevrajului. Terapia cu NAD+ permite organismului, creierului în special, să producă în mod fiziologic energia de care are nevoie, fără a mai recurge la droguri sau substanțe ce produc excitarea nervoasă. NAD+ ajută astfel și la detoxifierea de drogurile din organism.

Din aceste motive, coenzima este foarte utilă în tratamentul următoarelor patologii: boala Alzheimer, boala Parkinson, boli de inimă, diabet, boala ficatului gras, disfuncție mitocondrială, scleroza multiplă, fibromialgia, oboseala cronică. Un studiu realizat de cercetătorii de la Brigham and Women’s Hospital din Boston, Massachusetts, a constatat că molecula NAD+ protejează împotriva bolilor autoimune prin modificarea răspunsului imunitar, transformând așa-numitele celule „distructive” în celule „protectoare”.

Studiile demonstrează că efectele puternice ale terapiei cu NAD+, adică umplerea rezervoarelor celulare, apar îndeosebi în cazul terapiilor intravenoase. NAD+ administrat oral are o biodisponibilitate redusă, cu efecte slabe sau aproape imposibil de decelat chiar la administrarea unor doze foarte mari. De altfel, efectele perfuziilor cu NAD+ sunt ușor de constatat în zilele următoare administrării, ceea ce nu se poate spune la administrarea orală. Înainte sau după perfuzia cu coenzima NAD+ pot fi administrate perfuzii cu glutation, complex de B-uri, magneziu și vitamina C, toate laolaltă îmbunătățind efectele terapiei.

Terapia NAD+ IV este un tratament ce poate fi folosit în mai multe patologii, promovând starea generală de bine și ajutându-ne să ne menținem o sănătate optimă. Nu trebuie să așteptați până când vă îmbolnăviți pentru a vă bucura de beneficiile terapiei NAD+! Această coenzimă joacă un rol important în sute de funcții chimice din corpul nostru, constituind cea mai bună modalitate de combatere a stresului și de menținere a capacității de efort pentru omul modern, suprasolicitat sau sedentar, de evitare sau amânare a bolilor cronice (ce au o rată de apariție de la vârste mult mai fragede), dar și o modalitate terapeutică eficientă de rejuvenare, regenerare și tonifiere.

(va urma)

Material realizat de Dr. Veronica Iatan

Clinica „ImunoMedica”


Articol publicat în revista „Familia Ortodoxă” nr. 169 (februarie 2023)

Revista poate fi achiziționată din:

De asemenea, te poți abona la revistă, individual (un singur abonament) sau colectiv (până la 10 abonamente la aceeași adresă – reducere de până la 40%) pe un an sau pe șase luni

 • la revista în format digital online, de AICI
 • în format tipărit, cu livrare în România, de AICI
 • în format tipărit, cu livrare în străinătate, de AICI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Trackbacks and Pingbacks