Cauzele bolilor

NAD+, coenzima sănătății optime (II)

de

Potrivit cercetărilor recente, suplimentarea coenzimei NAD+ are efecte benefice asupra organismului: poate contracara bolile metabolice specifice îmbătrânirii și neurodegenerarea, restaurează funcția mitocondrială, reduce inflamația și pierderile de neuroni. Astfel, studiile științifice au constatat că are rezultate remarcabile în prevenirea și tratarea bolilor neurodegenerative, precum Alzheimer, Parkinson, Sindromul Huntington, demență, dar și în diferite probleme ale sistemului nervos central, precum schizofrenia, sindromul bipolar etc.  (Dr. Dragoș Matei)

Scăderea capacității cognitive este un semn distinctiv al îmbătrânirii. Există multe afecțiuni neurologice legate de vârstă, printre care scăderea capacității de concentrare și problemele de memorie, sau afecțiuni neurodegenerative precum demența, boala Alzheimer, boala Parkinson, boala Huntington și altele. Ce facem pentru a preveni astfel de evoluții?

Există o mulțime de soluții de prevenție, care țin de stilul de viață, de mediul în care trăim, de dietă sau de stilul de socializare. Recent, studiile științifice arată că există un grup de proteine cu rol-cheie în procesele de îmbătrânire, inflamație, declin cognitiv și neurodegenerare. Este vorba de grupul sirtuinelor, implicate în protecția împotriva stresului traumatic și a stresului genotoxic în neuroni. În plus, s-a demonstrat că acest grup de proteine crește rezistența celulelor la apoptoză și previne anumite forme de senescență celulară.

În ultimele decenii s-a constatat că funcționarea optimă a sirtuinelor este direct dependentă de coenzima NAD+. Astfel, aportul de NAD+ revigorează și restabilește funcția creierului tocmai prin stimularea sirtuinelor – proteinele care funcționează ca niște motoare anti-îmbătrânire și anti-degenerare, încetinind efectele bolilor neurodegenerative și declinul cognitiv.

Stimularea naturală a producției de NAD+

În condiții de funcționare optimă, organismul își procură singur necesarul de coenzimă NAD+ prin alimentație și printr-o viață psihosomatică echilibrată. Iată câteva modalități simple de a crește cantitatea de NAD+ din organism, cum ar fi:

  • Consumați un pahar de vin roșu în fiecare seară!

Acest lucru ajută la creșterea nivelului de proteină SIRT1 din organism. Dacă nu doriți sau nu aveți voie să consumați vin roșu, puteți folosi complexul Resveratrol, care este acel ingredient din vinul roșu care determină creșterea nivelului de proteine SIRT1. O altă opțiune este Pterostilbenul, care este foarte asemănător cu Resveratrolul, dar s-a dovedit superior sub anumite aspecte.

  • Urmați o dietă sănătoasă!

Reducerea aportului de calorii în organism crește nivelurile de NAD+. Dietele cu un conținut scăzut de carbohidrați și unul ridicat de lipide (ketogenica, low carb) măresc raportul NAD+/NADH, protejând organismul de efectele oxidării.

Niacina este constituentul major al NAD+. De aceea, pentru a menține echilibrul fiziologic al NAD+/NADH și pentru a asigura un proces metabolic sănătos, ar trebui să consumăm suficientă niacină în mod regulat. Care sunt sursele de niacină? Este disponibilă într-o varietate de alimente întregi și procesate, inclusiv carne din surse animale sigure (de vită, curcan, pui), pește (ton, somon, cod etc.), fructe de mare și diferite condimente. Unele surse bogate de niacină sunt drojdia nutritivă, alunele, semințele de floarea soarelui, mazărea verde, ciupercile, grâul integral, orezul brun, cartofii, migdalele și bananele[1].

  • Luați suplimente care funcționează ca activatori ai sirtuinelor!

Astfel de suplimente sunt cele cu niacină (Vitamina B3)[2], cu Resveratrol[3], Quercitină, Berberină, Curcumin, Fisetin și Piceatannol.[4]

  • Țineți post negru sau post intermitent prelungit![5]
  • Faceți mișcare în mod regulat!

Exercițiile fizice efectuate zilnic contribuie la reglarea rezervelor de NAD+ din mușchii scheletici.[6]

  • Gestionați corect stresul!

Un răspuns maladaptativ la stres poate duce la modificări epigenetice care, în combinație cu predispozițiile genetice, acționează ca declanșator al bolilor neurodegenerative și neuropsihiatrice.

S-a constatat însă că, odată cu vârsta, organismul nostru pierde capacitatea de a produce coenzima NAD+ în mod natural. Astfel se diminuează activitatea sirtuinelor. Astfel, odată cu înaintarea în vârstă este afectată comunicarea dintre nucleu și mitocondrii la nivel celular și, de asemenea, dintre hipotalamus și țesutul adipos la nivel sistemic. Aceste procese contribuie la accelerarea declinului funcțional asociat vârstei și la patogeneza bolilor de îmbătrânire. Din acest motiv, suplimentarea cu NAD+ poate fi o soluție eficientă în prevenirea și tratarea bolilor îmbătrânirii.

NAD+ în bolile neurodegenerative

S-a constatat că suplimentarea cu NAD+ combate inflamația din creier, responsabilă pentru declinul cognitiv. Această inflamație a fost, de asemenea, legată de boli degenerative precum Alzheimer și Parkinson. De aceea, protejarea celulelor creierului de leziunile generate de inflamație prin perfuzii cu NAD+ păstrează rezistența la stres neuronal și neuroplasticitatea (capacitatea creierului de a se adapta la schimbările din mediu).

Majoritatea celor care au beneficiat de administrarea de NAD+ perfuzabil spun că s-au simțit de parcă o ceață s-ar fi ridicat de pe mintea lor. Această îmbunătățire a clarității mentale îi ajută să se simtă mai bine pe zi ce trece și contribuie la starea lor generală de bine. Li s-au ameliorat simptomele specifice îmbătrânirii: uitarea, lipsa de concentrare și confuzia mentală. O simplă perfuzie NAD+ IV poate contribui la activarea funcției neuronilor, ajutând celulele să se regenereze și să le protejeze împotriva deteriorării.

Firește, terapia cu NAD+ perfuzabil este cu atât mai eficientă cu cât se efectuează regulat, o dată sau de două ori pe lună, în concentrațiile recomandate de medicul curant. Ca în orice terapie, continuitatea este foarte importantă. Pe termen lung, NAD+ încetinește deteriorarea generală a mitocondriilor, ceea ce înseamnă că vom îmbătrâni mai lent și ne vom bucura de o sănătate cognitivă mai bună.

S-au înregistrat progrese semnificative în înțelegerea rolului sirtuinelor, și implicit a aportului de NAD+, în prevenirea îmbătrânirii creierului și a tulburărilor neurodegenerative precum boala Alzheimer, boala Parkinson[7], boala Huntighton, scleroza multiplă[8], scleroză laterală amiotrofică[9]. În contextul stresului oxidativ și al îmbătrânirii/neurodegerării creierului, o bună funcționare a sirtuinelor prin terapia cu NAD+ poate influența procesele de reparare a ADN-ului și de întreținere a telomerilor.

NAD+ în bolile psihice

Tot mai multe dovezi științifice indică faptul că există o cale „imuno-oxidativă” – ce include stresul oxidativ, disfuncția mitocondrială, neuroinflamarea și răspunsul imun mediat de celule – care poate contribui la perturbări ale activității creierului, generând boli psihice. Astfel, există studii de neurobiologie care au constatat că pacienții cu tulburări psihotice, schizofrenie cronică sau sindrom bipolar, de exemplu, prezintă un nivel redus de NAD+. Într-un studiu[10] realizat în 2017 de un grup de cercetători de la Harvard, au participat 40 de persoane în grupul de control: 21 de persoane cu schizofrenie cronică, 13 persoane aflate la primul episod de schizofrenie și alte 18 cu sindrom bipolar. Analizele medicale au constatat că pacienții cu boli psihice aveau un nivel scăzut de NAD+, cel mai scăzut constatându-se la cei cu boala cronicizată.

Concluzia logică a unor astfel de studii nu poate fi decât că administrarea intravenoasă a coenzimei NAD+ reprezintă o alternativă terapeutică eficientă și non-invazivă pentru unele afecțiuni neuropsihice răspândite, precum autismul, anxietatea, depresia, schizofrenia, sindromul bipolar și, în general, tulburările de dispoziție.[11]

După cum am menționat, sirtuinele, aceste proteine care ne promit „tinerețea fără bătrânețe” și o „sănătate de fier”, sunt direct dependente de coenzima NAD+, pe care acum o putem administra cu succes sub formă de perfuzii, iar Clinica ImunoMedica este singura din România, până în prezent, care oferă astfel de tratamente. Cert este că descoperirile recente, care constată niveluri scăzute de NAD+ la pacienții cu boli neurodegenerative și neuropsihiatrice, ne dau speranța că astfel de maladii își pot găsi în viitor terapii mai eficiente și, mai ales, căi de prevenție.

Material realizat de Dr. Dragoș Matei

Medic psihiatru Clinica ImunoMedica


[1] https://www.myinvity.com/blogs/invity-connect/strengthen-your-immunity-with-nad

[2] https://ods.od.nih.gov/factsheets/Niacin-HealthProfessional/

[3] Howitz, K. T., Bitterman, K. J., Cohen, H. Y., Lamming, D. W., Lavu, S., Wood, J. G., … Sinclair, D. A. (2003). Small molecule activators of sirtuins extend Saccharomyces cerevisiae lifespan. Nature425(6954), 191–196. https://doi.org/10.1038/nature01960

[4] Leite JA, Ghirotto B, Targhetta VP, de Lima J, Câmara NOS. Sirtuins as pharmacological targets in neurodegenerative and neuropsychiatric disorders. Br J Pharmacol. 2022 Apr;179(8):1496-1511. doi: 10.1111/bph.15570. Epub 2021 Jun 24. PMID: 34029375.

[5]https://www.getthegloss.com/health/the-5-2-diet/dr-michael-mosley-how-to-succeed-at-the-fast-800-diet-5-2-diet-and-intermittent-fasting

[6] Costford, S.R.; Bajpeyi, S.; Pasarica, M.; Albarado, D.C.; Thomas, S.C.; Xie, H.; Church, T.S.; Jubrias, S.A.; Conley, K.E.; Smith, S.R. Skeletal muscle NAMPT is induced by exercise in humans. Am. J. Physiol. Endocrinol. Metab. 2009, 298, E117–E126.

[7] Birkmayer, J.G.; Vrecko, C.; Volc, D.; Birkmayer, W. Nicotinamide adenine dinucleotide (NADH)—A new therapeutic approach to Parkinson’s   disease.  Comparison   of   oral   and   parenteral   application. Acta Neurol. Scand. 1993, 146, 32–35.

[8] Lim, H. W., Kang, S. G., Ryu, J. K., Schilling, B., Fei, M., Lee, I. S., … Verdin, E. (2015). SIRT1 deacetylates RORγt and enhances Th17 cell generation. Journal of Experimental Medicine, 212(5), 607–617. https://doi.org/10.1084/jem.20132378

[9] Körner, S., Böselt, S., Thau, N., Rath, K. J., Dengler, R., & Petri, S. (2013). Differential sirtuin expression patterns in amyotrophic lateral sclerosis (ALS) postmortem tissue: Neuroprotective or neurotoxic properties of sirtuins in ALS? Neurodegenerative   Diseases, 11(3), 141–152. https://doi.org/10.1159/000338048

[10] Kim SY, Cohen BM, Chen X, Lukas SE, Shinn AK, Yuksel AC, Li T, Du F, Öngür D. Redox Dysregulation in Schizophrenia Revealed by in vivo NAD+/NADH Measurement. Schizophr Bull. 2017 Jan;43(1):197-204. doi: 10.1093/schbul/sbw129. Epub 2016 Sep 24. PMID: 27665001; PMCID: PMC5216857.

[11] Leite JA, Ghirotto B, Targhetta VP, de Lima J, Câmara NOS. Sirtuins as pharmacological targets in neurodegenerative and neuropsychiatric disorders. Br J Pharmacol. 2022 Apr;179(8):1496-1511. doi: 10.1111/bph.15570. Epub 2021 Jun 24. PMID: 34029375.


Articol publicat în revista „Familia Ortodoxă” nr. 170 (martie 2023)

Revista poate fi achiziționată din:

De asemenea, te poți abona la revistă, individual (un singur abonament) sau colectiv (până la 10 abonamente la aceeași adresă – reducere de până la 40%) pe un an sau pe șase luni

  • la revista în format digital online, de AICI
  • în format tipărit, cu livrare în România, de AICI
  • în format tipărit, cu livrare în străinătate, de AICI
  • Interesant articol si foarte bine structurat. Am putut sa vad cat de mult ne poate ajuta NAD+ si o sa incep sa il folosesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Trackbacks and Pingbacks