Cauzele bolilor

Resveratrolul – o minune pentru imunitate

de

Din copilărie ni se spune că „un măr pe zi ține medicul departe”, dar mai nou aflăm că un pahar de vin roșu pe zi – sau poate un pahar cu suc de struguri – poate avea același efect. Mai în glumă, mai în serios, cercetătorii își pun problema cât vin roșu trebuie să bem ca să fim sănătoși. Și nu este deloc o întrebare retorică, ci una foarte bine țintită, care urmărește să stabilească dozajele și intervale de timp optime. Și aceasta, deoarece strugurii roșii conțin o substanță cu proprietăți terapeutice uimitoare, numită resveratrol, care acționează deosebit de eficient atât în prevenție, cât și în tratament. (L.B.)

Deși astăzi resveratrolul este un supliment foarte popular, el a atras atenția cercetătorilor abia în anii 1990, când a fost propus ca posibilă explicație pentru „paradoxul francez”. Este vorba despre constatarea că francezii, în ciuda faptului că au o dietă bogată în grăsimi saturate, prezintă rate mai scăzute ale bolilor de inimă. Cel mai probabil, acest lucru se datorează consumului moderat de vin roșu. Explicația a fost formulată inițial în 1981 de epidemiologii francezi, care au observat o incidență mai scăzută a mortalității cauzate de bolile coronariene în Franța, în pofida nivelurilor ridicate de grăsimi saturate din alimentație.[1] S-a constatat astfel că un consum moderat de vin roșu pe o perioadă lungă de timp ne poate proteja împotriva bolilor coronariene și a multor altor afecțiuni.[2]

Dar nu este nevoie să ne îmbătăm în fiecare zi cu vin roșu! Resveratrolul se găsește și în alte alimente, cum ar fi coacăzele roșii, dudele, afinele, murele, merișoarele, merele, arahidele, fisticul, pinul, soia, cacao sau ciocolata neagră. În Japonia și China, ceaiul Itadori (Polygonum cuspidatum) este o altă sursă bogată de resveratrol. Este făcut din troscot și folosit ca remediu tradițional pentru boli de inimă și accidente vasculare cerebrale. Întrucât însă concentrația de resveratrol din toate aceste produse alimentare este variabilă, este destul de greu de estimat aportul mediu zilnic. Spre exemplu, conform unui studiu[3] care a inclus 40.685 de subiecți (cu vârsta cuprinsă între 35 și 64 de ani) din regiunile de nord și de sud ale Spaniei, aportul alimentar minim și mediu estimat de resveratrol total este de 100 și, respectiv, 933 μg/zi, iar sursele majore în viața de zi cu zi sunt vinurile (98,4%), strugurii sau sucurile de struguri (1,6%).

Un alt aspect care poate diminua eficiența terapeutică a resveratrolului este biodisponibilitatea sa relativ scăzută la administrarea orală. Din acest motiv, administrarea intravenoasă în perfuzie, dozată în funcție de patologie, pare să fie soluția cea mai eficientă.

Un foarte puternic antioxidant

Element-cheie al compușilor fenolici naturali, resveratrolul are proprietăți terapeutice uimitoare: este antioxidant, antiinflamator, antimicrobian; cardio-, neuro- și radioprotector; întărește imunitatea și este deosebit de eficient în cancer. Resveratrolul acționează prin activarea unor proteine specifice numite sirtuine, care sunt implicate în reglarea metabolismului și a funcției celulare. Date fiind mecanismele sale antiinflamatorii și antioxidante, are, incontestabil, un rol deosebit de important pentru imunitate, deoarece inhibă apariția și dezvoltarea multor afecțiuni, cum ar fi cancerul[4], afecțiunile neurologice, afecțiunile cardiovasculare, diabetul, boala ficatului gras non-alcoolic, obezitatea și, nu în ultimul rând, îmbătrânirea[5] prematură. În linii mari, se poate spune că, asemenea altor antioxidanți, resveratrolul are calități protectoare care ne ajută organismul să desfășoare o serie de procese zilnice și să lupte împotriva bolilor.[6]

La oamenii sănătoși, s-a demonstrat că o singură doză de resveratrol (100 mg) pe zi, combinată cu polifenoli dintr-un extract de struguri muscadină (75 mg), suprimă răspunsul la stres oxidativ și inflamator indus de masă[7]. Subiecții care au consumat regulat resveratrol (până la 5 g/zi) au prezentat niveluri circulante scăzute ale factorului de creștere asemănător insulinei-1 (IGF-1)4 și proteinei 3 de legare a IGF.[8] De asemenea, o meta-analiză a arătat că resveratrolul contribuie la tratarea diabetului[9] și îmbunătățește funcțiile vasculare la persoanele cu tensiune arterială mare.

Indicații terapeutice

Există la ora actuală numeroase studii care prezintă beneficiile și recomandările terapeutice ale acestui fenol natural. Iată câteva dintre ele:

  • Cancer

Resveratrolul poate preveni și trata diferite tipuri de cancer, cum ar fi cancerul bucal, cancerul tiroidian, cancerul mamar[10], cancerul pulmonar, cancerul hepatic, cancerul pancreatic, cancerul gastric, cancerul colorectal, cancerul de vezică urinară, cancerul de prostată și cancerul ovarian. Aceste efecte terapeutice, studiate pe scară largă, se explică prin faptul că resveratrolul inhibă proliferarea celulară, suprimă metastazele, induce apoptoza, întărește imunitatea, reduce inflamația, reglează microbiota intestinală și potențează efectele terapiilor folosite în cancer.

  • Afecțiuni neurologice

Se consideră că anumite tulburări neurologice, cum ar fi boala Alzheimer și accidentul vascular cerebral, apar în urma unor leziuni oxidative și inflamatorii ale sistemului nervos central. Date fiind efectele antiinflamatorii și antioxidante ale resveratrolului, s-a emis ipoteza că poate fi util și în tratarea tulburărilor neurologice.

  • Afecțiuni cardiovasculare

Proprietățile terapeutice antiinflamatorii și antioxidante ale resveratrolului îl propun ca soluție terapeutică și în prevenirea și tratarea bolilor cardiovasculare. Efectele sale protectoare în complicațiile cardiovasculare – cum ar fi ateroscleroza, hipertensiunea arterială și insuficiența cardiacă – au devenit un subiect de interes pentru cercetători.

  • Diabet

Diabetul afectează 422 de milioane de oameni din întreaga lume, iar diabetul de tip II reprezintă 90% dintre cazuri. În ciuda progreselor terapeutice realizate în ultimii ani, frecvența diabetului continuă să crească la nivel global, Organizația Mondială a Sănătății anticipând că va deveni a șaptea principală cauză de deces în 2030. Din acest motiv, se dorește găsirea unor terapii sigure, eficiente și accesibile pentru tratarea diabetului. S-a demonstrat în studiile pe cobai că resveratrolul îmbunătățește controlul glicemic și are proprietăți terapeutice antioxidante și, prin urmare, este investigat ca terapie promițătoare în diabet.

  • Obezitate

Studiile clinice au arătat că resveratrolul induce efecte asemănătoare restricției calorice, ceea ce îl recomandă în tratamentul obezității. Timmers și colaboratorii săi au constatat, de exemplu, că tratarea bărbaților obezi cu 150 mg/zi de resveratrol, timp de 30 de zile, a condus la îmbunătățirea markerilor celulari și sistemici ai metabolismului, cum ar fi creșterea respirației mitocondriale în mușchi și scăderea glucozei și trigliceridelor circulante.

  • Anti-aging

Mecanismele anti-aging ale resveratrolului se bazează, în principal, pe faptul că acesta ameliorează stresul oxidativ și reacția inflamatorie, îmbunătățește funcția mitocondrială, reglează apoptoza și întărește imunitatea. Consumul de alimente bogate în resveratrol și/sau administrarea de suplimente alimentare cu resveratrol ne pot feri de afecțiunile cronice specifice bătrâneții și ne pot prelungi viața.

  • Prevenție

Nu trebuie să așteptăm să ne îmbolnăvim pentru a beneficia de proprietățile terapeutice ale resveratrolului. Poate juca un rol binefăcător în prevenirea și progresia bolilor cronice legate de inflamație (diabetul, obezitatea, bolile cardiovasculare, neurodegenerarea și cancerul). În plus, resveratrolul întărește imunitatea, deoarece reglează celulele imune, sinteza citokinelor proinflamatorii și expresia genelor. Activitatea antioxidantă a resveratrolului și capacitatea de a inhiba enzimele implicate în producția de eicosanoide contribuie la proprietățile sale antiinflamatoare, benefice pentru imunitate. Efectele acestui compus biologic pentru imunitate sunt asociate cu beneficii pe scară largă pentru sănătate și diferite boli autoimune și inflamatorii cronice.

Mai nou, resveratrolul a fost descoperit și de industria cosmetică, date fiind proprietățile sale antioxidante și anti-aging, devenind un ingredient important în multe produse și tratamente. Descoperirea recentă a resveratrolului de către industria farmaceutică confirmă odată în plus că remediile simple, pe care ni le oferă natura, sunt și cele mai eficiente.

Dr. Liviu BălulescuClinica ImunoMedica


[1] Richard JL, Cambien F, Ducimetière P. [Epidemiologic characteristics of coronary disease in France] Nouv Presse Med 1981;10:1111-4 (în franceză)

[2] Fauconneau B, Waffo-Teguo P, Huguet F, Barrier L, Decendit A, Merillon JM. Comparative study of radical scavenger and antioxidant properties of phenolic compounds from Vitis vinifera cell cultures using in vitro tests. Life Sci 1997;61:2103–10. 

[3] Zamora-Ros R, Andres-Lacueva C, Lamuela-Raventós RM, Berenguer T, Jakszyn P, Martínez C, Sánchez MJ, Navarro C, Chirlaque MD, Tormo MJ, et al.. Concentrations of resveratrol and derivatives in foods and estimation of dietary intake in a Spanish population: European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC)-Spain cohort. Br J Nutr 2008;100:188–96. 

[4] Si-Xia Wu, Ruo-Gu Xiong, Si-Yu Huang, Dan-Dan Zhou, Adila Saimaiti, Cai-Ning Zhao, Ao Shang, Yun-Jian Zhang, Ren-You Gan & Hua-Bin Li (2022) Effects and mechanisms of resveratrol for prevention and management of cancers: An updated review, Critical Reviews in Food Science and Nutrition, DOI: 10.1080/10408398.2022.2101428

[5] Rabassa M, Zamora-Ros R, Urpi-Sarda M, Bandinelli S, Ferrucci L, Andres-Lacueva C, Cherubini A. Association of habitual dietary resveratrol exposure with the development of frailty in older age: the Invecchiare in Chianti study. Am J Clin Nutr. 2015 Dec;102(6):1534-42. doi: 10.3945/ajcn.115.118976. Epub 2015 Oct 21. PMID: 26490492; PMCID: PMC4658467.

[6] Murcia MA, Martínez-Tomé M. Antioxidant activity of resveratrol compared with common food additives. J Food Prot 2001;64:379–84.

[7] Ghanim H, Sia CL, Korzeniewski K, Lohano T, Afbuaysheh S, Marumganti A, Chaudhuri A, Dandona P. A resveratrol and polyphenol preparation suppresses oxidative and inflammatory stress response to a high-fat, high-carbohydrate meal. J Clin Endocrinol Metab 2011;96:1409–14. 

[8] Brown VA, Patel KR, Viskaduraki M, Crowell JA, Perloff M, Booth TD, Vasilinin G, Sen A, Schinas AM, Piccirilli G, et al.. Repeat dose study of the cancer chemopreventive agent resveratrol in healthy volunteers: safety, pharmacokinetics, and effect on the insulin-like growth factor axis. Cancer Res 2010;70:9003–11. 

[9] Hausenblas HA, Schoulda JA, Smoliga JM. Resveratrol treatment as an adjunct to pharmacological management in type 2 diabetes mellitus: systematic review and meta-analysis. Mol Nutr Food Res 2015;59:147–59.

[10] Tingting Cheng, Cheng Wang, Qianqian Lu, Yuru Cao, Weiwei Yu, Wenzhen Li, Ben Liu, Xue Gao, Junhong Lü, Xiaohong Pan, Metformin inhibits the tumor-promoting effect of low-dose resveratrol, and enhances the anti-tumor activity of high-dose resveratrol by increasing its reducibility in triple negative breast cancer, Free Radical Biology and Medicine, Volume 180, 2022, Pages 108-120, ISSN 0891-5849, https://doi.org/10.1016/j.freeradbiomed.2022.01.010.

(https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0891584922000211)


Articol publicat în revista „Familia Ortodoxă” nr. 176 (septembrie 2023)

Revista poate fi achiziționată din:

De asemenea, te poți abona la revistă, individual (un singur abonament) sau colectiv (până la 10 abonamente la aceeași adresă – reducere de până la 40%) pe un an sau pe șase luni

  • la revista în format digital online, de AICI
  • în format tipărit, cu livrare în România, de AICI
  • în format tipărit, cu livrare în străinătate, de AICI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Trackbacks and Pingbacks