„Nani, nani, puiul mamii”
„Când trăiești în Adevăr, te umpli de Duhul Adevărului”
O dietă nesănătoasă, lipsa meselor regulate, stilul de viață sedentar, kilogramele în plus și alți factori care însoțesc stilul de viață modern afectează toate sistemele organismului nostru. Cel mai mult are însă de suferit sistemul digestiv, pentru a cărui bună funcționare sănătatea colonului este esențială. Un colon sănătos contribuie la eliminarea eficientă a deșeurilor din organism și, prin intermediul microbiotei, acționează la distanță pe multiple funcții ale corpului uman: imunitate, sănătate psihică, fertilitate, nivel de energie și multe altele. (V. I.)
Pentru a trăi, corpul nostru trebuie să fie hrănit. Celulele și țesuturile care compun anatomia omului sunt organisme vii, cu un grad uimitor de rezistență, elasticitate și flotabilitate. Pentru a putea reface și revigora aceste celule și țesuturi, hrana lor trebuie să fie compusă din elemente vii, adică din alimente cu proprietăți vitale. Atunci când elementele minerale care compun alimentele pe care le consumăm sunt saturate cu uleiuri și grăsimi saturate, organele digestive nu le pot procesa eficient și sunt eliminate din intestinul subțire în colon sub formă de reziduuri. Iar dacă alimentele trec prin organism fără a-i oferi prea multe beneficii, aceste alimente nu fac altceva decât să lase din ele pe pereții interiori ai colonului un strat precum tencuiala pe un perete adevărat. În decursul timpului, acest strat își poate crește treptat grosimea, până când nu mai există decât o mică gaură prin centru, iar materia astfel evacuată poate conține multe alimente nedigerate din care organismul obține puține beneficii.
Există, de asemenea, alimente a căror funcție finală este de a curăța și a elimina celulele și țesuturile uzate și de a conduce aceste deșeuri către colon, pentru a putea fi evacuate. Fibrele, atât de importante pentru o digestie corectă și completă a alimentelor, sunt necesare în colon la fel de mult ca și în intestinul subțire. Ele devin adevărate furaje grosiere și funcționează ca o „mătură intestinală”.
Disfuncțiile unui colon înfometat
Din păcate însă, dieta omului modern și stilul lui de viață complet nenatural, pe de o parte, favorizează acumularea deșeurilor toxice în organism, iar pe de altă parte, fiind săracă în fibre de calitate, nu permite o detoxifiere eficientă, adică acea „măturare intestinală” a toxinelor.Astfel, în loc să furnizeze hrană nervilor, mușchilor, celulelor și țesuturilor din pereții colonului, alimentele pe care le consumăm provoacă o înfometare a acestuia. Iar un colon înfometat poate să lase să treacă prin el materiile fecale, dar este incapabil să desfășoare acele procese și funcții digestive și nutritive care îi sunt specifice.
Această înfometare a colonului, de care nu suntem conștienți, face ca bătrânețea și senilitatea să vină înainte de vreme. De altfel, infirmitatea și boala la orice vârstă sunt rezultatul direct al încărcării organismului cu alimente care nu conțin vitalitate și, în același timp, al faptului că li se permite intestinelor să rămână încărcate cu deșeuri. Dacă la această stare de fapt se adaugă stresul și presiunea constantă a lipsei de mișcare fizică, colonul devine un adevărat depozit de deșeuri și toxine care afectează capacitatea de detoxifiere a organismului. Acest lucru face ca materialele toxice să reintre în fluxul sanguin și să se stocheze în celule. În urma acestei autointoxicări, starea noastră generală se situează mult sub potențialul optim și suntem chiar supuși riscului de îmbolnăvire.
Din acest motiv, eliminarea alimentelor nedigerate și a altor produse reziduale este la fel de importantă ca și digestia și asimilarea corectă a alimentelor. Nimic nu este mai vital decât prevenirea efectelor nocive ale toxinelor, care sunt rezultatul neglijenței și eșecului de a expulza fecalele, resturile și deșeurile din organism. Puțini suntem conștienți de faptul că ineficiența în a elimina eficient deșeurile din organism provoacă atât de multă fermentație și putrefacție în intestinul gros, încât neglijarea acumulării acestor deșeuri poate conduce chiar la deces.[1]
De pildă, câți dintre noi suntem avertizați că patologii frecvente precum disbioza, diareea, infestările intestinale, constipația cronică, hemoroizii, colecistita, hepatita, bolile de piele, alergiile, problemele de imunitate, intoxicațiile, supraponderalitatea, dar și problemele urologice, ginecologice și depresiile profunde sunt strâns legate de această capacitate a colonului de a elimina toxinele? De asemenea, și riscul de apariție a cancerului de colon și rectal este strâns legat de acest fenomen. Astfel, potrivit Societății Americane de Cancer, „excluzând cancerele de piele, cancerul colorectal este al treilea cel mai frecvent cancer diagnosticat atât la bărbați, cât și la femei în Statele Unite. Estimările Societății Americane de Cancer pentru numărul de cancere colorectale din Statele Unite pentru 2023 sunt: 106.970 de cazuri noi de cancer de colon, 46.050 de cazuri noi de cancer de rect”.[2] Aceste statistici triste ne ajută să înțelegem marele pericol pe care îl reprezintă stilul modern de viață, nesănătos. De altfel, chiar și cei cărora li se pare că urmează o dietă așa-zis „sănătoasă” vor fi surprinși de volumul de materii fecale acumulate de decenii în colonul lor.
Detoxifierea colonului
Așadar, curățarea colonului de deșeurile alimentare depuse de-a lungul timpului devine o necesitate pentru sănătatea noastră. Pe măsură ce se curăță, colonul împinge deșeurile alimentare nedigerate prin sistem, lăsând cale liberă pentru absorbția mai bună a nutrienților. Dacă deșeurile rămân prea mult timp în organism, devin un teren fertil pentru bacterii rele și îmbolnăvire. Un colon curățat în urma unei proceduri de detoxifiere permite deșeurilor nedigerate să treacă ușor prin el și să se evacueze, ceea ce rezolvă probleme precum sindromul de colon iritabil, balonarea și gazele, diareea și chiar refluxul esofagian; de asemenea, creează un mediu curat și sănătos pentru cultivarea bacteriilor bune și conduce la dispariția candidozei, aftelor și respirației urât mirositoare.
O metodă eficientă de detoxifiere a colonului este așa-numita hidrocolonoterapie sau irigarea colonului. Se realizează prin introducerea repetată prin rect a apei călduțe filtrate, la presiune foarte mică, folosind tehnici de masaj speciale în zona abdomenului inferior pentru a stimula desprinderea materiilor depuse pe peretele interior al colonului. Procedura nu implică adaos de substanțe chimice sau medicamente și este deopotrivă relaxantă și eficientă.
Scopul este îndepărtarea crustei formate pe interiorul intestinului prin depunerea de materii fecale, gaze și mucus. Aceasta va permite absorbția mai ușoară a nutrienților vitali prin peretele colonului, rezultatul fiind o stare de întinerire și însănătoșire. Procedura poate ajuta și la retonifierea și corectarea deformărilor colonului.
În timpul procedurii, apa folosită pentru irigarea colonului hidratează pereții acestuia. Ca rezultat, orice urme de materii fecale, mucus și alte substanțe sunt slăbite și eliminate. Astfel, se consideră că producția de toxine este inhibată și toate toxinele existente sunt eliminate. Acest lucru îmbunătățește funcția mușchilor din colon, ceea ce duce la un peristaltism mai eficient. Are loc o adevărată reantrenare musculară a colonului. Pe lângă o îmbunătățire a funcției mușchilor intestinali, se crede că o curățare a colonului îmbunătățește capacitatea intestinelor de a absorbi substanțele nutritive.
Etapele hidrocolonoterapiei sunt hidratarea (se administrează apă pentru a iriga colonul), activarea (hidratarea activează peristaltismul) și evacuarea (peristaltismul evacuează conținutul colonului).
Beneficiile hidrocolonoterapiei
Eficientizează sistemul digestiv.
Pe măsură ce se curăță, colonul împinge deșeurile alimentare nedigerate prin sistem, lăsând cale liberă pentru absorbția mai bună a nutrienților. Dacă deșeurile rămân prea mult timp în organism, ele devin un teren fertil pentru bacterii rele și îmbolnăvire. Un colon curățat în urma unei proceduri de detoxifiere permite deșeurilor nedigerate să treacă ușor prin el și să se evacueze, ceea ce rezolvă probleme precum sindromul de colon iritabil, balonarea și gazele, diareea și chiar refluxul esofagian.
Ajută la reglarea tranzitului și evitarea constipației.
Constipația – mai ales dacă se cronicizează – lenevește digestia, ceea ce face ca resturile nedigerate să rămână mai mult timp în organism. Aceasta crește probabilitatea eliberării de toxine în sânge și produce și alte boli și iritații, cum ar fi hemoroizii sau venele varicoase.
Întărește sistemul imunitar.
Hidrocolonoterapia creează un mediu curat și sănătos pentru cultivarea bacteriilor bune; conduce la dispariția candidozei, aftelor și respirației urât mirositoare; mărește gradul de absorbție al vitaminelor și mineralelor.
Susține sănătatea microbiomului.
Hidrocolonoterapia facilitează prezența și multiplicarea florei bacteriene benefice din intestinul subțire și cel gros. Dar, odată cu evacuarea toxinelor și mucozităților sau deșeurilor vechi care pot exista în colon, este indicată și folosirea unor remedii pe bază de plante, urmată de reinstalarea aici a bacteriilor prietenoase. Aportul de probiotice, numite și „bacterii prietenoase”, reprezintă o parte importantă din programul de sănătate, mai ales în combinație cu hidrocolonoterapia. Nimic nu poate însă înlocui o alimentație diversificată, bazată mai ales pe alimente și băuturi fermentate în sare (probiotice) și legume și fructe (prebiotice).
Mărește nivelul de energie și îmbunătățește starea psihică.
Creează o stare de ușurare, prospețime și energie, reduce senzația de letargie și oboseală. Limpezește mintea, reduce durerile de cap, îmbunătățește somnul. Scoaterea toxinelor din corp este întineritoare, deoarece realocă energia folosită de obicei pentru împingerea reziduurilor până la celălalt capăt al intestinului. Persoanele care au făcut detoxifierea colonului spun că au o circulație sanguină mai bună, un somn mai odihnitor și un nivel mult mai mare de energie.
Crește gradul de absorbție a vitaminelor și nutrienților în organism
Un colon curățat va permite doar absorbția de apă, vitamine și nutrienți în fluxul sanguin, pe când înainte, prin pereții săi, pătrundeau și toxine și bacterii. Când colonul este detoxifiat, lasă cale liberă nutrienților esențiali să ajungă la celulele organismului.
Îmbunătățește capacitatea de concentrare
Un regim alimentar sărac în nutrienți esențiali și problemele de absorbție a vitaminelor pot provoca pierderea capacității de concentrare. Acumularea de mucozități și toxine în colon poate împiedica organismul să își extragă nutrienții necesari chiar și atunci când mâncăm sănătos. Curățarea colonului, însoțită de o dietă de detoxifiere, poate face diferența între o stare de atenție și alertă și incapacitatea de concentrare. Aceasta are ramificații ample și în carieră, și în domeniul relațiilor personale, cât și pentru sănătatea noastră per ansamblu.
Susține sănătatea pielii.
Prin detoxifierea colonului se pot rezolva probleme dermatologice precum eczema, psoriazisul, acneea. Vom avea o piele mai frumoasă și un ten mai luminos și mai curat.
Scade riscul de cancer de colon.
Toate toxinele pe care le mâncăm, le bem, le inspirăm și le absorbim prin piele sfârșesc prin a fi procesate în sistemul gastrointestinal și ficat. Dacă nu sunt expulzate cât mai rapid din ficat și colon, pot da peste cap organismul. Prin eliminarea reziduurilor stagnante, se reduce riscul formării de polipi, chisturi și excrescențe canceroase din colon și tractul gastrointestinal.
Beneficiile pot continua pe multe pagini. Cert este că acest organ funcționează pe post de sistem de canalizare a organismului și, la fel ca într-o casă sau într-un oraș, atunci când canalizarea este defectuoasă, întreaga activitate este perturbată. De aceea, merită să-i acordăm atenția și grija cuvenită.
(va urma)
Dr. Veronica Iatan
Clinica ImunoMedica
[1] Dr. Norman W. Walker, Sănătatea colonului. Hidrocolonoterapia. Ed. Meridiane Print, 2022, pp. 18-20.
[2] https://www.cancer.org/cancer/types/colon-rectal-cancer/about/key-statistics.html
Articol publicat în revista „Familia Ortodoxă” nr. 177 (octombrie 2023)
Revista poate fi achiziționată din:
- Platforma digitală – în format digital online
- Magazin România – în format tipărit, cu livrare în România
- Magazin străinătate – în format tipărit, cu livrare în străinătate
De asemenea, te poți abona la revistă, individual (un singur abonament) sau colectiv (până la 10 abonamente la aceeași adresă – reducere de până la 40%) pe un an sau pe șase luni
Trackbacks and Pingbacks