Cauzele bolilor

Sănătatea colonului și cum o întreținem

de

Intestinele pot depozita o cantitate mare de materie parțial digerată în stare de descompunere (putrefacție), chiar și medicamente și alte chimicale toxice, vreme de decenii la rând. O persoană obișnuită acumulează în colon de-a lungul anilor între 2,5-11 kilograme de reziduuri metabolice. În unele cazuri, la autopsii, au fost descoperite intestine în care erau depuneri care cântăreau 18 kg. și aveau o lungime de 30 cm., lăsând în intestin un canal îngust cu diametrul unui creion. Aceste 18 kg. se datorau unor straturi închegate de mucus întărit, amestecate cu materie fecală, care poartă denumirea de placă mucoidă.

Această placă are o culoare neagră-verzuie și, în chip bizar, seamănă cu cauciucul întărit al unei anvelope. Placa mucoidă poate varia considerabil, în funcție de starea chimică din intestinul persoanei respective. Poate fi tare și casantă, poate fi tare și densă, dură, umedă și elastică, moale, tare și lipicioasă, subțire, are diferite culori – de la cafeniu, negru sau negru-verzui la galben sau gri – și uneori emană un miros înțepător. La temperatura de 37°C, placa mucoidă începe să intre în descompunere, răspândind toxine și otravă în circuitul sanguin și, implicit, în tot corpul, provocând probleme de sănătate. Acumulările de reziduuri metabolice provoacă răspândirea bacteriilor și toxinelor peste tot în organism, cauzând diferite boli și chiar decesul.

O alimentație toxică

Dacă mai mulți ani la rând ați avut o dietă compusă din:

– exces de alimente de origine animală (inclusiv produse lactate),

– alimente prăjite,

– cafea sau ceai,

– zahăr,

– făină albă (produse de panificație),

– grăsimi hidrogenate (margarină),

– mâncare încălzită la microunde,

– alcool,

– medicamente în exces,

– chimicale toxice,

– metale grele,

probabil că există acumulări de reziduuri metabolice în colonul dumneavoastră.

Alimentația noastră actuală este bogată în alimente cu grad înalt de procesare și conținut ridicat de aditivi chimici. Elementele nutritive și fibrele vegetale sunt eliminate, iar procesul de încălzire schimbă structura moleculară a alimentelor și distruge viața și ne scade nivelul de energie. La acestea se adaugă lipsa de exerciții fizice și mișcare în mod regulat. Un alt aspect care alterează sănătatea colonului este stresul ritmului de viață alert al zilelor noastre, precum și poluarea electromagnetică provocată de calculatoare, telefoane mobile, mașini, aparate etc. Există pacienți care suferă de constipație cronică, dintre care unii elimină odată la câteva săptămâni. Oare unde mergea toată mâncarea pe care o consumau? Acești oameni au intestinele efectiv solidificate, câtă vreme celelalte organe sunt strivite de surplusul de materie fecală.

Hidrocolonoterapia, adică spălarea intestinală cu apă caldă, ajută la eliminarea materiilor fecale și favorizează reconstrucția florei bacteriene „bune”, eliminând flatulența, umflarea, intoleranța alimentară, constipația și proliferarea bacteriilor. Procedura presupune introducerea de apă fierbinte prin anus, la o temperatură și presiune bine calibrate, într-un mod total nedureros, cu scopul de a desprinde materiile fecale acumulate, fragmentarea acestora și favorizarea expulzării lor.

Hidrocolonoterapia este o practică deja utilizată în spitale în pregătirea pentru anumite operații sau teste de diagnostic, cum ar fi colonoscopia. Cu toate acestea, procedura poate fi aleasă și pentru detoxifierea intestinului, pentru tratarea constipației, a tranzitului intestinal neregulat, a intoleranței alimentare și a multor altor tulburări. Este un proces de spălare și îndepărtare a resturilor de scaun de pe pereții tractului intestinal, care diferă de clisma obișnuită, care facilitează defecarea. Hidroterapia intestinală se referă la „spălarea” pereților intestinali, unde reziduurile de scaun tare se acumulează în timp, provocând toxicitate nu numai pentru intestine, ci și pentru întregul corp. De asemenea, aceste reziduuri pot provoca afecțiuni patologice precum dureri abdominale atipice, malabsorbție a vitaminelor, cancer etc.

Hidrocolonoterapia ajută la curățarea și eliberarea organismului de paraziți, radicali liberi și bacterii patogene, datorită irigării cu apă filtrată la temperatură medie și presiune foarte scăzută în intestinul gros. Datorită unui aparat cu sisteme de control sofisticate, se realizează o umplere și golire automată și instantanee a apei, care dizolvă toate depunerile aderate de colon într-o manieră definitivă.

Cele mai vizibile îmbunătățiri sunt cele care se observă în aspectul pielii și al feței. Din acest motiv, multe vedete de cinema, fotomodele și persoane publice, pentru care înfățișarea este foarte importantă, urmează mai multe ședințe de hidrocolonoterapie pe an pentru a-și îmbunătăți aspectul pielii. Aceasta, întrucât ceea ce colonul nu poate elimina, din cauza propriei saturații, tinde să fie eliminat prin porii pielii. Prin hidrocolonoterapie se poate evita o suprasolicitare a intestinului nostru, astfel încât pielea noastră va deveni mai frumoasă, mai radioasă, intestinul nemaifiind nevoit să efectueze sarcini suplimentare. Prin urmare, curățarea colonului are multe beneficii pentru sănătate și este foarte recomandată pentru detoxifiere.

Irigând colonul, vom facilita acțiunea reparatoare a ficatului, ameliorând și prevenind anumite probleme de sănătate. După procedură, veți simți o senzație de eliberare, lejeritate și o minte mult mai limpede. De asemenea, se va îmbunătăți calitatea somnului.

Recomandări

Hidrocolonoterapia este recomandată în următoarele afecțiuni:

• obezitate și digestie proastă,

• intestin leneș și constipație,

• gaze și flatulență,

• Edem, colită, boala Crohn,

• dureri menstruale,

• oboseală cronică,

• supraîncărcare hepatică,

• eliminarea paraziților,

• regenerarea florei intestinale,

• diaree, provocată fie de viruși, bacterii sau paraziți,

• îmbunătățirea tonusului muscular al abdomenului,

• prevenirea în cancerul de colon,

• reglarea greutății, atât pentru persoanele supraponderale, cât și persoanele subponderale, care nu au o bună asimilare a nutrienților,

• alergii,

• ameliorarea edemului și a stărilor inflamatorii,

• candidoză,

• eliminarea toxinelor (cu rezultate excelente!),

• scăderea nivelului de colesterol și trigliceride,

• îmbunătățirea funcției sexuale,

• stimularea sistemului imunitar,

• prevenirea bolilor infecțioase, prin îmbunătățirea sistemului imunitar,

• prevenirea apariției tumorilor.

Este un loc comun faptul că a preveni este mai eficient, mai benefic și, nu în ultimul rând, mult mai ieftin decât a trata o boală, mai ales când organismul se deteriorează atât de mult, încât se ajunge la boli cronice și chiar cancere, cum ar fi cancerul colorectal. Detoxifierea regulată a organismului este astfel o soluție non-invazivă și nedureroasă, care poate preveni și ameliora multe afecțiuni ce ne pot pune în pericol sănătatea și chiar viața. Să ne îngrijim sănătatea la timp, cu eforturi mici, pentru a evita eforturile mari și adesea tardive și chiar inutile.

Dr. Veronica IatanClinica ImunoMedica


Bibliografie selectivă

Adil E. Bharucha, Brian E. Lacy, Mechanisms, Evaluation, and Management of Chronic Constipation, Gastroenterology, Volume 158, Issue 5, 2020, pp. 1232-1249. https://doi.org/10.1053/j.gastro.2019.12.034. (https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0016508520300809)

Cathy Bernal, Colon Hydrotherapy for Beginners: Colonics, 2022.

Daphne, Killian, Colon Hydrotherapy : Using Colon Hydrotherapy to Treat Constipation, Painful Piles, IBS, Detoxify Your Body, and Colon Cleansing, 2023.

Donna Green, Colonic Irrigation, Colon Hydrotherapy and Colon Cleanses. Includes facts, diet, health benefits, weight loss, cost, kits, procedures, natural cleansing, therapists and colon care.: GUT health, ROC Publishing, 20131.

Dr. Chris Joel, A COMPREHENSIVE GUIDE TO COLON HYDROTHERAPY: The Power of Colon Hydrotherapy for Internal Health and Cleansing, Independently published, 2023.

Florian Froehlich, Vincent Wietlisbach, Jean-Jacques Gonvers, Bernard Burnand, John-Paul Vader, Impact of colonic cleansing on quality and diagnostic yield of colonoscopy: the European Panel of Appropriateness of Gastrointestinal Endoscopy European multicenter study, Gastrointestinal Endoscopy, Volume 61, Issue 3, 2005, Pages 378-384, ISSN 0016-5107,

Hall, Jason M.D., M.P.H.; Hardiman, Karin M.D., Ph.D.; Lee, Sang M.D.; Lightner, Amy M.D.; Stocchi, Luca M.D.; Paquette, Ian M. M.D.; Steele, Scott R. M.D., M.B.A.; Feingold, Daniel L. M.D.; Prepared on behalf of the Clinical Practice Guidelines Committee of the American Society of Colon and Rectal Surgeons. The American Society of Colon and Rectal Surgeons Clinical Practice Guidelines for the Treatment of Left-Sided Colonic Diverticulitis. Diseases of the Colon & Rectum 63(6):p 728-747, June 2020. | DOI: 10.1097/DCR.0000000000001679

https://doi.org/10.1016/S0016-5107(04)02776-2. (https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0016510704027762)

Meyer HJ, Wilke H. Treatment strategies in gastric cancer. Dtsch Arztebl Int. 2011 Oct;108(41):698-705; quiz 706. doi: 10.3238/arztebl.2011.0698. Epub 2011 Oct 14. PMID: 22114638; PMCID: PMC3221435.

Walker, Norman W., „Sănătatea colonului. Hidrocolonoterapia”, Editura Meridiane, 2022


Articol publicat în revista „Familia Ortodoxă” nr. 178 (noiembrie 2023)

Revista poate fi achiziționată din:

De asemenea, te poți abona la revistă, individual (un singur abonament) sau colectiv (până la 10 abonamente la aceeași adresă – reducere de până la 40%) pe un an sau pe șase luni

  • la revista în format digital online, de AICI
  • în format tipărit, cu livrare în România, de AICI
  • în format tipărit, cu livrare în străinătate, de AICI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Trackbacks and Pingbacks