Cauzele bolilor

Pilula schimbă creierul femeii

de

În spațiul public nu se vorbește foarte mult despre efectele secundare ale anticoncepționalelor. Dar ele există, sunt numeroase și adesea grave – deopotrivă psihologice și somatice. Puțini profesioniști din domeniul medical se încumetă însă să prezintă datele științifice care le documentează.

Dr. Sarah E. Hill este unul dintre ei. Fiind afectată ea însăși pe termen lung de efectele pilulei, a publicat recent o curajoasă lucrare de popularizare („Așa arată creierul tău atunci când te protejezi. Despre felul cum pilula schimbă totul”[1]), în care avertizează asupra multiplelor consecințe ale folosirii anticoncepționalelor. (C.B.)


[1] Sarah E. Hill, PhD, This Is Your Brain on Birth Control: The Surprising Science of Women, Hormones, and the Law of Unintended Consequences, Penguin Random House 2023.

Iată ce povestește Sarah Hill despre propria ei experiență: „Am petrecut mai bine de un deceniu din viața mea folosind anticoncepționale. În acest răstimp, am absolvit cu summa cum laude și am obținut un doctorat la unul dintre cele mai competitive programe de psihologie din Statele Unite. Deși nu orice femeie și-ar dori să-și petreacă sfârșitul adolescenței și mare parte a celui de-al doilea deceniu al vieții ca prizoniera unui soi de masochism educațional, eu am făcut-o. Iar pilula m-a ajutat să realizez aceste lucruri fără să am grija că o sarcină pentru care nu eram pregătită m-ar putea împiedica. Eliberându-mă de consecințele reproductive ale sexului, pilula a jucat un rol uriaș în a mă ajuta să dobândesc cel mai înalt titlu în domeniul meu, să organizez un laborator de cercetare productiv și să am cei doi copii în momentul în care eu am dorit acest lucru”. Dr. Sarah Hill arată însă și care este reversul monedei, atât la nivel fiziologic, cât și psihologic și social.

Câteva întrebări importante

Pentru a putea constata pe cont propriu care ar putea fi aceste efecte adverse, adesea diferite pentru fiecare femeie în parte, Dr. Sarah Hill le propune celor care folosesc pilula să țină un jurnal în care să-și consemneze trăirile, gândurile, motivațiile, iar din momentul în care au început să ia anticoncepționale să încerce să-și răspundă la următoarele întrebări:

1. Mă mai simt eu însămi? Mă mai simt bine în pielea mea?

2. Mi s-a schimbat comportamentul?

3. Mi s-a schimbat starea de spirit?

4. Mi-au fost afectate relațiile (sexuale și nu numai)?

5. Dau aceeași performanță la învățătură sau la lucru?

6. Mi s-au schimbat interesele?

7. Mai sunt motivată să fac lucrurile pe care înainte îmi plăcea atât de mult să le fac?

Nu sunt deloc întâmplătoare aceste întrebări, deoarece iată ce povestește Dr. Sarah Hill despre schimbările care au survenit în comportamentul ei, în nivelul de motivație și starea de spirit: „Înainte de a începe să iau anticoncepționale, eram o persoană plină de viață și dornică de experiențe. Mă pasiona muzica, gătitul și călătoriile. Îmi plăcea să fac mișcare și să petrec o bună bucată de timp aranjându-mă pentru a fi atractivă. Îmi plăcea să fac cumpărături și să mă simt bine cu prietenii. După o perioadă în care am folosit pilula, o mare parte din aceste lucruri au început să dispară treptat din radarul meu de interese. Dar lucrurile nu s-au schimbat de la o zi la alta, pentru că mi-aș fi dat seama, mai ales ca psiholog. În timp însă, multe dintre aceste interese au început să dispară. Nu am mai simțit nevoia fac mișcare și nici cumpărături. Am dezvoltat o indiferență ocazională față de sexul opus și relațiile de cuplu. Nu mai ascultam muzică decât în mașină, în rest nu mă mai interesa. Și totuși, nu simțeam nevoia să găsesc o rațiune pentru toate aceste schimbări. Sunt aproape sigură că mi le explicam prin faptul că eram mai ocupată, mai matură, mai disciplinată și mai greu de distras. Însă, la câteva luni de la oprirea anticoncepționalelor, am fost în stare să constat că începeam să redevin cea care fusesem înainte, formându-mi aceleași modele de comportament”.

De ce au loc aceste transformări, asupra cărora cele mai multe femei nu sunt avertizate și de care, într-o primă fază, nici nu sunt conștiente? Pentru că anticoncepționalele sunt tratamente hormonale, cu un impact uriaș asupra funcționării întregului nostru organism. „Există receptori de hormoni peste tot în corpul nostru”, spune Dr. Sarah Hill. „Creierul este plin de receptori de hormoni. Hormonii sexuali feminini influențează activitatea sexuală, atracția față de sexul opus, nivelul de stres, foamea, obiceiurile alimentare, reglează emoția, prieteniile, agresivitatea, starea de spirit, învățarea și atât de multe alte lucruri. Firește că pilula m-a schimbat. Firește că pilula influențează satisfacția în relație și chiar rata divorțului. Firește că influențează răspunsul meu la stres. Pilula conține hormoni, așa că te schimbă. Pilula schimbă totul! Anticoncepționalele schimbă nu numai funcțiile hormonilor sexuali feminini, dar și activitățile sistemului GABA-ergic, activitățile axei HPA și multe altele”.

Riscuri de depresie și suicid

Femeile care iau anticoncepționale prezintă perturbări ale răspunsului la stres, datorită perturbării funcției cortizolului. Or, cortizolul joacă un rol instrumental în corpul nostru, avertizându-ne că ceva semnificativ urmează să se întâmple. Și ne avertizează nu doar în privința lucrurilor rele, ci a celor incitante, captivante, interesante. Oamenii de știință susțin cu dovezi acest lucru încă din anii 1990, dar, din păcate, acestea nu sunt cunoscute publicului larg.

Dr. Sarah Hill susține cu date științifice că anticoncepționalele pot influența „alegerea partenerului, satisfacția în relația de cuplu, activitățile multiplelor sisteme de neurotransmițători, stările noastre de spirit, rezistența la sarcini dificile, sensibilitatea la mirosuri, abilitatea de a învăța și a ne aminti, și activitatea sexuală. Și probabil că acesta nu este decât vârful icebergului”. Hormonii noștri sexuali influențează miliarde de celule în corpul nostru – incluzând un număr uriaș de celule cerebrale – ceea ce înseamnă că efectele pilulei se răsfrâng asupra întregului nostru corp, de la cap până în vârful degetelor. Și pentru că doctorul tău nu-ți va vorbi despre compromisurile psihologice și comportamentale pe care le fac femeile atunci când iau pilula (în afara discuțiilor ocazionale despre posibilitatea schimbării stărilor de spirit), va trebui să afli singură”.

Odată intrată în acest cerc vicios, femeia este nevoită să ia în fiecare zi pilula, întrucât efectele dispar odată ce hormonii au fost metabolizați și eliminați din corp. Dar în același timp hormonii joacă un rol vital în felul în care creierul coordonează corpul nostru. Acestea se numesc efecte organizaționale, și nu dispar odată ce a încetat administrarea anticoncepționalelor. Hormonii influențează felul în care corpul și creierul sunt construite, ceea ce înseamnă că efectele devin permanente.

Un alt aspect ține de efectele pilulei asupra riscurilor de depresie și suicid, care amândouă sunt mult mai mari la adolescente (15-19 ani) decât la femeile de peste douăzeci de ani. Acest lucru se întâmplă, deoarece creierul adolescentului se dezvoltă lent și poate să nu fie pregătit pentru a face față schimbărilor psihologice inițiate de pilulă. Nu știm încă de ce creierul adolescentului este atât de sensibil la aceste modificări, dar se impune să fim precauți. Acest lucru este valabil cu atât mai mult cu cât există în familie un istoric de depresie. Mai mult, recursul la pilulă în adolescență, când nu s-a ajuns încă la un echilibru hormonal, poate modifica sensibilitatea femeii în moduri care îi afectează abilitatea de a regla stresul și hormonii reproducători”.

Ca psiholog, Dr. Sarah Hill a cunoscut numeroase tinere care au suferit depresie sau chiar au avut tentative de suicid determinate, în mare parte, de schimbările hormonale și, implicit, psihologice, determinate de folosirea anticoncepționalelor. Ca femeie matură, care ea însăși a trecut prin astfel de tulburări, dar și ca mamă, Dr. Hill recomandă cu îndreptățire să se aibă în vedere dovezile științifice existente pe această temă, dar și continuarea cercetărilor și, întâi de toate, avertizarea tinerelor asupra acestor riscuri.

Deși, pe moment, pilula le poate scuti pe femei de grija unei sarcini „nedorite”, ea le poate mutila psihologic și somatic pe termen lung și, foarte important, le poate perturba serios relația de cuplu.

(va urma)

Material realizat de Dr. Cristina Balan – Clinica ImunoMedica


Articol publicat în revista „Familia Ortodoxă” nr. 179 (decembrie 2023)

Revista poate fi achiziționată din:

De asemenea, te poți abona la revistă, individual (un singur abonament) sau colectiv (până la 10 abonamente la aceeași adresă – reducere de până la 40%) pe un an sau pe șase luni

  • la revista în format digital online, de AICI
  • în format tipărit, cu livrare în România, de AICI
  • în format tipărit, cu livrare în străinătate, de AICI

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

    Trackbacks and Pingbacks

    • […] („Așa arată creierul tău atunci când te protejezi. Despre felul cum pilula schimbă totul”[1]), în care avertizează asupra multiplelor consecințe ale folosirii anticoncepționalelor. […]