Cauzele bolilor

Quercetina și bolile autoimune

de

Medicina epocii noastre hiperindustrializate și tehnologizate redescoperă treptat terapiile simple, non-invazive și eficiente la nivel sistemic ale produselor farmaceutice bazate pe plante. Un astfel de exemplu este quercentina, care, administrată perfuzabil, s-a dovedit un puternic agent anticancerigen natural. Mai nou însă, quercentina își arată beneficiile și în bolile autoimune, datorită efectelor sale antiinflamatorii, antioxidante și neuroprotectoare. (V.I.)

Bolile autoimune reprezintă o problemă de sănătate la nivel mondial, cu rate de mortalitate în creștere, fiind caracterizate prin deteriorarea și dereglarea sistemului imunitar. Patogenia și etiologia acestor afecțiuni nu este complet clară, dar se consideră că presupun interacțiuni complexe care implică riscul genetic, factorii de mediu, factorii mentali și anumite evenimente din viață care pot perturba echilibrul toleranței imunologice și al autoimunității.

Cercetarea științifică recentă ne aduce un vânt de speranță din zona fitochimicelor, tot mai mult studiate în tratarea unei largi game de patologii, datorită caracterului lor non-invaziv, dar și pentru că sunt mult mai puțin costisitoare. S-a constatat astfel că fitochimicele pot fi extrem de utile și în tratarea afecțiunilor autoimune. De altfel, mai multe studii au arătat deja că substanțele fitochimice, această clasă de compuși bioactivi obținuți din plante, pot reduce riscul bolilor cronice (cancer, hipertensiune arterială, boli cardiace, diabet etc.) prin mecanisme cum ar fi scăderea stresului oxidativ și a inflamației.

În rândul fitochimicelor se numără și flavonoidele, o categorie de metaboliți secundari polifenolici care se găsesc în plante și sunt consumați în mod obișnuit în dieta noastră de fiecare zi. Cercetările confirmă efectele neuroprotective ale flavonoidelor în diferite tulburări neurodegenerative[1], date fiind proprietățile lor farmaceutice care includ efecte antiinflamatorii, antioxidante, anticancerigene și antimutagene. Există mai multe studii care evaluează efectele antioxidante ale flavonoidelor asupra unor boli neurologice, precum Alzheimer și boala Parkinson[2], iar recent au fost studiate efectele polifenolilor asupra sclerozei multiple, datorită proprietăților lor imunomodulatoare, antiinflamatorii și antioxidante.[3]

Quercetina este un flavonoid alimentar care se găsește în mod obișnuit în legume (mai ales în cele cu frunze verzi, sparanghel, varza kale, dar și în roșii), fructe (mere, capere, aronia, merișoare, afine) și ierburi medicinale, inclusiv în leuștean, mărar, coriandru și frunze de ridiche, sau ceaiul verde. Este considerat un „pigment” sau colorant al plantelor și de aceea se regăsește în fructe și legume intens colorate, fiind socotit unul dintre cei mai puternici antioxidanți din alimentația noastră. Multe studii au arătat că dozele adecvate de quercetină au o varietate de activități biologice și efecte benefice pentru sănătate; sunt neuroprotectoare, antialergice, antioxidante, antiinflamatorii, imunomodulatoare, antimicrobiene și antitumorale.

Datorită efectelor promițătoare ale quercetinei, studii recente s-au concentrat asupra efectelor sale neuroprotectoare în diferite tulburări neurodegenerative, cum ar fi ischemia, leziunile traumatice, dizabilitățile cognitive, Huntington, Parkinson, Alzheimer și scleroza multiplă[4]. De altfel, proprietățile antioxidante ale quercetinei pot inhiba peroxidarea lipidelor și pot reduce transcripția citokinelor proinflamatorii prin eliminarea radicalilor liberi.[5] Până în prezent, mulți antioxidanți naturali au fost folosiți ca tratament suplimentar pentru a încetini progresia sclerozei multiple în studii preclinice și clinice[6].

Interesant este că acțiunea sa antiinflamatoare este încă mai puternică decât cea antioxidantă. Dar nu este însă deloc surprinzător, deoarece quercentina a fost folosită pentru a trata multe tulburări generate de inflamație.

De asemenea, quercetina prezintă efecte neuroprotectoare și anti-îmbătrânire prin activarea Sirtuinei 1 (SIRT1).[7]  Este, de asemenea, capabilă să atenueze tulburările comportamentale și cognitive în mai multe boli neurodegenerative.[8] Quercetina poate ameliora deficitele cognitive prin creșterea învățării și memoriei, prin reducerea disfuncției mitocondriale, reducerea plăcilor senile și creșterea apărării oxidative prin activarea protein-kinazei activate de AMP (AMPK). Ar putea reduce, de asemenea, disfuncția memoriei induse de hipoxie prin activitățile sale antioxidante și anti-apoptotice.[9]

Quercetina prezintă și acțiuni de chelare a metalelor și proprietăți de captare a radicalilor liberi. În plus, acest compus poate induce activitate antioxidantă indirectă prin inhibarea oxidului nitric și a xantinoxidază sintetazei și poate determina astfel reducerea stresului oxidativ. A fost bine documentat faptul că quercetina reduce mai mult decât vitamina C leziunile membranei celulare neuronale induse de stresul oxidativ.[10]

Pe scurt, activitatea antioxidantă și antioxidantă a quercetinei poate fi considerată un beneficiu biologic în protejarea sistemului nervos central în bolile autoimune. De aceea, se așteaptă ca quercetina să devină o oportunitate terapeutică și un supliment important în tratamentul și prevenirea bolilor autoimune.

(va urma)

Dr. Veronica Iatan – Clinica ImunoMedica


[1] A.N. Panche, A.D. Diwan, S.R. Chandra, „Flavonoids: an overview”, Journal of nutritional science, 5 (2016).

[2] R.B. de Andrade Teles, et al., „Flavonoids as therapeutic agents in Alzheimer’s and Parkinson’s diseases: a systematic review of preclinical evidences”, Oxid. Med. Cell. Longev., 2018 (2018), pp. 1-21.

[3] A. Lopatina, et al., „Prospects for the use of polyphenols in multiple sclerosis”, Zhurnal nevrologii i psikhiatrii imeni SS Korsakova, 122 (7) (2022), pp. 36-43 Vyp. 2)

[4] N. Rishitha, A. Muthuraman, Therapeutic evaluation of solid lipid nanoparticle of quercetin in pentylenetetrazole induced cognitive impairment of zebrafish, Life Sci., 199 (2018), pp. 80-87. X. Li, et al., Protective effects of quercetin on mitochondrial biogenesis in experimental traumatic brain injury via the Nrf2 signaling pathway, PLoS One, 11 (10) (2016), Article e0164237. H.E. El‐Horany, et al., Ameliorative effect of quercetin on neurochemical and behavioral deficits in rotenone rat model of Parkinson’s disease: modulating autophagy (quercetin on experimental Parkinson’s disease), J. Biochem. Mol. Toxicol., 30 (7) (2016), pp. 360-369

[5] A.B. Bentz, A review of quercetin: chemistry, antioxident properties, and bioavailability, Journal of Young Investigators (2017)

[6] Z. Zha, et al., Potential utility of natural products against oxidative stress in animal models of multiple sclerosis, Antioxidants, 11 (8) (2022), p. 1495

[7] V.C.J. de Boer, et al., SIRT1 stimulation by polyphenols is affected by their stability and metabolism

[8] N. Sriraksa, et al., Cognitive-enhancing effect of quercetin in a rat model of Parkinson’s disease induced by 6-hydroxydopamine, Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, 2012 (2012), Article 823206

[9] Quercetin reverses hypobaric hypoxia-induced hippocampal neurodegeneration and improves memory function in the rat, High Alt. Med. Biol., 14 (4) (2013), pp. 383-394

[10] H.J. Heo, C.Y. Lee, Protective effects of quercetin and vitamin C against oxidative stress-induced neurodegeneration, J. Agric. Food Chem., 52 (25) (2004), pp. 7514-7517


Articol publicat în revista „Familia Ortodoxă” nr. 184 (mai 2024)

Revista poate fi achiziționată din:

De asemenea, te poți abona la revistă, individual (un singur abonament) sau colectiv (până la 10 abonamente la aceeași adresă – reducere de până la 40%) pe un an sau pe șase luni

  • la revista în format digital online, de AICI
  • în format tipărit, cu livrare în România, de AICI
  • în format tipărit, cu livrare în străinătate, de AICI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Trackbacks and Pingbacks