Cauzele bolilor

O „bombă atomică” hormonală pentru organismul femeii

de

Dincolo de implicațiile etice și duhovnicești ale folosirii contraceptivelor, cercetări recente dezvăluie și efectele psihosomatice ale încercării de evitare a sarcinii prin tratamente hormonale. Astfel, în afară de posibile perturbări ale sistemului imunitar, hormonilor intestinali sau ale răspunsului la stres, există studii care avertizează asupra unor modificări de comportament și personalitate care pot fi declanșate de contracepția hormonală. Cert este că pilula schimbă funcționarea hormonilor sexuali ai femeii, iar hormonii schimbă cine este femeia și cum se manifestă ea. (C.B.)

Pilula anticoncepțională a fost creată pentru a avea un efect țintit, specific, asupra femeilor, acela de a preveni sarcina prin prevenirea ovulației. Hormonii însă nu sunt un soi de „gloanțe magice” care să țintească doar ce ne interesează pe noi. Nu poți trimite un mesaj hormonal către o anumită parte a corpului, fără a avea un impact și asupra celorlalte. În principiu, acest lucru este valabil pentru orice medicație (discuția despre „efectele secundare”, și tot ce presupune acest lucru), însă medicația hormonală are un statut aparte în acest context. Indiferent unde administrezi hormonii contraceptivi (oral, prin inelul vaginal, implant contraceptiv în braț sau printr-o injecție cu Depo-Provera), toate metodele vor sfârși în același impas. Orice hormon din corpul tău – fie că este hormon natural (hormonii endogeni) sau artificial (hormonii exogeni) – va fi preluat de toate acele celule ale corpului tău care au receptori pentru hormonul respectiv. Astfel, pilula poate provoca miliarde de modificări în corpul tău, influențând versiunea de personalitate și comportament pe care în mod firesc corpul tău o creează. Contracepția hormonală include, desigur, impactul asupra ovulației, dar provoacă și o serie întreagă de alte efecte. Este ca și cum ai vrea să stingi o lumânare în casă aruncând o bombă atomică. Sigur, dacă arunci bomba atomică, lumânarea se va stinge negreșit. Doar că efectele bombei sunt destul de nespecifice pentru o asemenea intenție modestă.

O simplă precizare ne va ajuta să înțelegem mai bine impactul contracepției hormonale asupra întregului organism. Ciclurile ovulației femeii sunt coordonate prin calea de comunicare cunoscută sub numele de axa hipotalamic-pituitară-gonadală (axa HPG), alcătuită din creierul nostru, glanda pituitară și ovarele noastre. Creierul și glanda pituitară conlucrează pentru a coordona activitățile ovarelor, care sunt punctul final în această cale de comunicare, alcătuită din trei pași: creier, glanda pituitară și ovare. Or, pilula contraceptivă, influențând ciclurile ovulației, influențează funcționarea axei HPG în totalitatea ei.

Zone ale creierului afectate

Asupra acestor efecte secundare ale anticoncepționalelor avertizează Sarah Hill, doctor în psihologie, care a dat publicității recent o carte provocatoare, „Așa arată creierul tău atunci când te protejezi. Despre felul cum pilula schimbă totul[1] – un review de popularizare, care sintetizează cele mai reprezentative și recente studii pe această temă, explicate pe înțelesul profanului în domeniul medical.

Dr. Sarah afirmă, pe bună dreptate, că puțini sunt cei care vor în mod real să ia în considerare amploarea impactului pe care contracepția hormonală o poate avea asupra activității părților non-ovare ale corpului femeilor, inclusiv a creierului. Vorbim despre zone ale creierului care sunt responsabile pentru lucruri precum procesarea emoțională, interacțiunile sociale, atenția, învățarea, memoria, recunoașterea facială, autocontrolul, comportamentul alimentar și procesarea limbajului. Și vorbim, de asemenea, despre părți ale corpului, cum ar fi sistemul imunitar, răspunsul la stres și hormonii intestinali.

Câtor dintre noi, femeile, nu ni s-a spus de către doctori sau ne-am gândit noi înșine că trebuie să luăm un antidepresiv sau un anxiolitic pentru a anula modul neplăcut în care contraceptivele ne fac să ne simțim? Și câte dintre noi nu au făcut acest lucru, pentru că ne-am simțit de parcă nu ar fi existat o altă soluție? Miza este atât de mare când vine vorba despre posibilitatea femeii de a-și controla fertilitatea într-un mod „sigur și eficient”, încât multe dintre ele preferă să dea vina pe ele însele și pe propriul organism, mai degrabă decât de a pune la îndoială „înțelepciunea” pilulei.

Adevărul este că majoritatea oamenilor au toate motivele să evite să se gândească prea profund dacă contracepția hormonală este chiar o idee bună. Femeile sunt motivate de dorința de contracepție sigură, accesibilă, eficientă și ușor de utilizat. Bărbații sunt motivați, de asemenea, de evitarea sarcinii, dar și de dorința lor de a păstra sexul facil și de ura lor față de prezervative. Doctorii sunt motivați de dorința lor de a-și servi pacienții/clienții și de a rămâne „pe val” în business.

Și dacă aveți nevoie de o dovadă în acest sens, luați în considerare pentru un moment diferențele în modul diferit în care tratăm pilulele contraceptive și steroizii anabolizanți, acele medicamente favorizate de sportivii pe care nu-i deranjează să trișeze pentru a câștiga. Ingredientul principal al steroizilor este o versiune sintetică a hormonului sexual masculin primar, testosteronul. Aceste sintetice funcționează prin stimularea receptorilor de testosteron și prin a determina celulele să își desfășoare programul de testosteron. Acest lucru face ca organismul să cunoască schimbări, cum ar fi creșterea masei musculare și intensificarea anumitor trăsături comportamentale specifice bărbaților.

Steroizii anabolizanți sunt ilegali fără prescripție medicală, deoarece stimulează receptorii hormonali, având o gamă largă de efecte asupra corpului și creierului bărbaților. Când steroizii sunt administrați pe perioade mai lungi de timp, aceste schimbări pot fi dăunătoare pentru sănătatea bărbaților. Având în vedere că bărbații ar putea dori oricum să îi folosească, steroizii sunt ilegali fără prescripție medicală, în încercarea de a descuraja utilizarea lor în cadrul sănătății publice. Există un paradox aici însă. Ne facem griji când bărbații folosesc hormoni sexuali artificiali, din cauza tuturor efectelor pe care le au asupra organismului. În același timp, femeilor li se prescriu în mod obișnuit hormoni sexuali feminini și urmează această medicație ani și ani de zile, în ciuda tuturor efectelor pe care le au asupra organismului.

Posibile efecte de masculinizare

Majoritatea pilulelor contraceptive presupun combinații care conțin estrogen artificial și progestin (o versiune artificială de progesteron). Și, cu toate că majoritatea pilulelor folosesc același estrogen artificial (etinil estradiol, sintetizat din estrogen), sunt în uz în jur de zece versiuni diferite de progestin artificial. Aceste tipuri diferite de progestin sunt grupate în patru „generații”, în funcție de moleculele din care sunt derivate și de perioada când au apărut prima oară pe piață. Acest lucru înseamnă că pilulele care folosesc progestin derivat din testosteron pot avea efecte masculinizatoare asupra femeilor, provocând, printre altele,  simptome precum,  creșterea în greutate și creșterea părului în locuri în care probabil nu îți dorești. Anumite cercetări sugerează că pot avea efecte de masculinizare asupra creierului, generând comportamente precum scăderea fluxului verbal și creșterea performanței în sarcinile de rotație mentală. Variantele de progestin din prima și a doua generație sunt cele mai androgenice, ceea ce înseamnă că au cele mai multe efecte secundare generate de testosteron. Cele din a treia generație au fost modificate pentru a avea mai puține efecte de masculinizare, dar încă sunt realizate din testosteron și încă stimulează receptorii de testosteron, doar că o fac mai puțin. Acestea sunt suficient de non-masculinizatoare încât multe femei nu observă nici un efect secundar. Pilulele din generația a patra nu sunt doar non-masculinizatoare, ci și anti-masculinizatoare. Structura lor chimică blochează efectiv efectele testosteronului în corp, dar, la rândul ei, blocarea testosteronului vine ea însăși cu niște costuri pentru organism.

Un lucru este sigur: dereglarea funcționării hormonilor sexuali ai femeii, numai și numai pentru a evita nașterea unui prunc, poate genera efecte psihosomatice nedorite pe termen mediu și lung, iar studiile sunt abia la început în această direcție.

Dr. Cristina BălanClinica ImunoMedica


[1] Sarah E. Hill, PhD, This Is Your Brain on Birth Control: The Surprising Science of Women, Hormones, and the Law of Unintended Consequences, Penguin Random House 2023.


Articol publicat în revista „Familia Ortodoxă” nr. 180 (ianuarie 2024)

Revista poate fi achiziționată din:

De asemenea, te poți abona la revistă, individual (un singur abonament) sau colectiv (până la 10 abonamente la aceeași adresă – reducere de până la 40%) pe un an sau pe șase luni

  • la revista în format digital online, de AICI
  • în format tipărit, cu livrare în România, de AICI
  • în format tipărit, cu livrare în străinătate, de AICI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Trackbacks and Pingbacks